Tykvová polévka s pomerančem
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 35, Columbus Praha, 2000)
Tykvová polévka - je hustá, krémová a má nádherně teplou zlatou barvu. Ochucujeme ji pomerančovou šťavou a pomerančem. Jíme s křupavými kostičkami opečeného chleba, téměř omámeni vůní čerstvého tymiánu.
Suroviny:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 středně velké pokrájené cibule
  • 2 pokrájené stroužky česneku
  • 900 g oloupané dýně pokrájené na kostky o hraně 2,5 cm
  • 1,5 litru horkého zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • jemně nastrouhaná kůra a šťáva z 1 pomeranče
  • 3 lžíce čerstvého tymiánu bez stonků
  • 150 ml mléka
  • osmažené kostičky chleba

    Postup přípravy:
  • Rozehřejeme na velké pánvi olivový olej, přidáme cibuli a smažíme 3-4 minut, dokud nezměkne.
  • Přidáme česnek a dýni a za častého míchání vše smažíme ještě další dvě minuty.
  • Přilijeme horký vývar, přidáme pomerančovou kůru i šťávu, ovoníme 2 lžícemi tymiánu.
  • Necháme pod pokličkou na mírném plameni 20 minut, nebo dokud dýně nezměkne.
  • Směs mixujeme v dohladka, nebo ji rozmačkáme jako bramborovou kaši.
  • Přidáme podle chuti sůl a pepř, směs dáme zpět do pánve a přidáme mléko.
  • Polévku 3-4 minuty ohříváme, ale nenecháme ji již přejít varem.
  • Před podáváním posypeme polévku zbytkem tymiánu, rozdělíme do čtyř misek a předložíme dostatek kostiček osmaženého chleba.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]