Indická fazolová polévka
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", Nakladatelství Columbus Praha, 2000, indická kuchyně)

Suroviny:
  • 4 lžíce ghee (přepuštěné máslo, případně rostlinný olej)
  • 225 g brambor, na malé kousky
  • 225 g tuřínu na kousky (případně ředkev, kedluben - DDK)
  • 2 řapíky celeru, na kousky
  • 2 menší cukety, pokrájené na kousky
  • 1 paprika bez semínek, na kousky
  • 2 stroužky česneku, nasekat
  • 2 lžičky mletých (drcených) semínek koriandru
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžíce pasty kari (ze supermarketu)
  • 1,2 litru zeleninového vývaru
  • 400 g fazolí, nabotnalých přes noc a okapaných
  • nasekaná nať koriandru


  • Postup přípravy:
  • Přes noc nabobtnalé fazole uvaříme téměř doměkka.
  • Ve vyšším hrnci rozehřejeme tuk přidáme zeleninu nejdříve cibuli, pak brambory, pastinák, tuřín, celer, kromě cuket a zelené papriky.
  • Zeleninu smažíme za míchání na tuku při středně silném plamenu asi tak 5 minut.
  • Pak přidáme česnek, mletý koriandr, mletou papriku a kari pastu.
  • Pokračujeme ve smažení za míchání další minutu.
  • Přidáme vývar, sůl podle chuti a opět přivedeme k varu pod pokličkou.
  • Za občasného míchání táhneme na mírném plameni asi 25 minut.
  • Přidáme změklé fazole, cuketu, zelenou papriku a vaříme asi 15 minut.
  • Do mixeru naběračkou vložíme (nebo použijeme ruční mixer a mixujeme ve vyšší nádobě) asi 300 ml směsi a rozmělníme na hladký krém, který vrátíme k hlavnímu podílu polévky. (polévku tak přirozenou cestou bez mouky a tuku zahustíme).
  • Směs ohřejeme opět k bodu varu.
  • Podáváme horké na talíři posypané natrhanými lístky koriandru.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]