Studené okurkové polévky (3x)
Okurkové polévky - podávané vychlazené jsou velmi osvěžující. Od okurkového salátu se liší větším množstvím smetany, případně jiného mléčného tekutého výrobku. Pro odlehčení můžeme použít nízkotučný jogurt nebo smetanu zředěnou mlékem. V tomto případě možná nebude polévka tak hladká a homogenní jako se samotnou smetanou. Také můžeme vyzkoušet jiné mléčné výrobky jako např. kefír, biokys a pod. Kořeníme podle chuti a přidat místo pepře můžeme přidat i tradiční koření tzatziky. Polévku si můžeme udělat ve větším množství dopředu a skladovat ji v lednici - když už, už potřebujeme osvěžit, pod náporem letního vedra ..., tak pro ni sáhneme. Pak se cítíme skvěle!
Tarator - bulharská studená okurková polévka
(Jaroslav zahálka:"Balkánská kuchyně", str. 50, Merkur Praha, 1981, bulharská kuchyně)
Suroviny:
  • 1 litr kyselé smetany 12%
  • 100 g jogurtu
  • 1 menší salátová okurka, oloupaná, na kostičky
  • sůl, podle chuti
  • 1 lžička octa 8%
  • 2 stroužky česneku, utřený
  • kopr, podle chuti
  • 1 lžíce vlašských ořechů, strouhané
  • 2 lžíce oleje

    Postup přípravy:
  • Kyselou smetanu dobře promícháme s jogurtem.
  • Přidáme kostičky okurky, osolíme, opepříme a podle chuti přikyselíme octem.
  • Přidáme česnek a nadrobno nasekaný kopr a vše dobře promícháme.
  • Při podávání posypeme každou porci strouhanými vlašskými ořechy a pokapeme olejem.
    nahoru

    Studená okurková polévka
    (Recept z časopisu "TINA", zapsáno červenec 2003)
    Suroviny:
  • 2 menší salátové okurky
  • 2 kelímky (200 g) šlehačky
  • 1 zelená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • pepř a sůl podle chuti
  • šťáva z 1/2 citrónu

    Postup přípravy:
  • Okurky oloupeme a jednu z nich rozkrájíme na větší kousky a rozmixujeme na pyré, nejlépe ručním mixérem.
  • Vzniklou kaši smícháme se smetanou.
  • Papriky a druhou okurku nakrájíme na drobné hranolky a zamícháme do ochlazeného pyré.
  • Dochutíme solí, citrónovou šťávou a pepřem.

    nahoru

    Mexická studená okurková polévka - Sopa de pepino fria
    (Michael Dobromil Klíma: "Nová mexická kuchařka", s.63, Nakladatelství Grada Publishing Praha, 2001, mexická kuchyně)
    Suroviny:
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce mouky
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 3 šálky umixovaných salátových okurek
  • 2 šálky studené vody
  • sůl a pepř dle chuti
  • zelené potravinářské barvivo dle potřeby
  • 1/2 šálku kyselé smetany
  • 1/4 šálku drobně sekané petrželky

    Postup přípravy:
  • Z másla a mouky uděláme světlou jíšku.
  • Za stálého míchání přidáme mléko a umícháme do hladka bešamel.
  • Přidáme okurky, vodu a na mírném ohni povaříme 20 minut a pak necháme vychladnout.
  • Po vychladnutí polévku osolíme a opepříme, obarvíme (např. rozmixovaným špenátem) na světle zelenou barvu a uložíme v chladničce.
  • Před podáváním posypeme každou porci sekanou petrželkou.
  • Polévku podáváme dobře vychlazenou ve vychlazených šálcích.

    Poznámka DDK:
    Tato varianta polévky
    - je poněkud pracnější než výše uvedená nezasmažená polévka nebo další typická mexická polévka "gazpacho" (studená polévka z hromady rozmixované a drobně nakrájené zeleniny, rajčatového džusu, citrónové šťávy aj.), ale zase když ji trochu i povaříme, tak nám vydrží v chladničce 2 až 3 dny.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]