Studené okurkové polévky (3x)Okurkové polévky - podávané vychlazené jsou velmi osvěžující. Od okurkového salátu se liší větším množstvím smetany, případně jiného mléčného tekutého výrobku. Pro odlehčení můžeme použít nízkotučný jogurt nebo smetanu zředěnou mlékem. V tomto případě možná nebude polévka tak hladká a homogenní jako se samotnou smetanou. Také můžeme vyzkoušet jiné mléčné výrobky jako např. kefír, biokys a pod. Kořeníme podle chuti a přidat místo pepře můžeme přidat i tradiční koření tzatziky. Polévku si můžeme udělat ve větším množství dopředu a skladovat ji v lednici - když už, už potřebujeme osvěžit, pod náporem letního vedra ..., tak pro ni sáhneme. Pak se cítíme skvěle!
Tarator - bulharská studená okurková polévka
(Jaroslav zahálka:"Balkánská kuchyně", str. 50, Merkur Praha,
1981, bulharská kuchyně)
Suroviny:1 litr kyselé smetany 12%100 g jogurtu1 menší salátová okurka, oloupaná, na kostičkysůl, podle chuti1 lžička octa 8%2 stroužky česneku, utřenýkopr, podle chuti1 lžíce vlašských ořechů, strouhané2 lžíce oleje
Postup přípravy:Kyselou smetanu dobře promícháme s jogurtem.Přidáme kostičky okurky, osolíme, opepříme a podle chuti přikyselíme octem.Přidáme česnek a nadrobno nasekaný kopr a vše dobře promícháme.Při podávání posypeme každou porci strouhanými vlašskými ořechy a pokapeme olejem.
nahoru
Studená okurková polévka
(Recept z časopisu "TINA", zapsáno červenec 2003)
Suroviny:2 menší salátové okurky 2 kelímky (200 g) šlehačky 1 zelená paprika 1 žlutá paprika pepř a sůl podle chuti šťáva z 1/2 citrónu
Postup přípravy:Okurky oloupeme a jednu z nich rozkrájíme na větší kousky a rozmixujeme na pyré, nejlépe ručním mixérem.Vzniklou kaši smícháme se smetanou.Papriky a druhou okurku nakrájíme na drobné hranolky a zamícháme do ochlazeného pyré.Dochutíme solí, citrónovou šťávou a pepřem.
nahoru
Mexická studená okurková polévka - Sopa de pepino fria
(Michael Dobromil Klíma: "Nová mexická kuchařka", s.63, Nakladatelství Grada Publishing Praha, 2001, mexická kuchyně)
Suroviny:3 lžíce másla3 lžíce mouky 1 plechovka kondenzovaného mléka 3 šálky umixovaných salátových okurek 2 šálky studené vody sůl a pepř dle chuti zelené potravinářské barvivo dle potřeby 1/2 šálku kyselé smetany 1/4 šálku drobně sekané petrželky
Postup přípravy:Z másla a mouky uděláme světlou jíšku.Za stálého míchání přidáme mléko a umícháme do hladka bešamel. Přidáme okurky, vodu a na mírném ohni povaříme 20 minut a pak necháme vychladnout.Po vychladnutí polévku osolíme a opepříme, obarvíme (např. rozmixovaným špenátem) na světle zelenou barvu a uložíme v chladničce.Před podáváním posypeme každou porci sekanou petrželkou.Polévku podáváme dobře vychlazenou ve vychlazených šálcích.
Poznámka DDK:
Tato varianta polévky - je poněkud pracnější než výše uvedená nezasmažená polévka nebo další typická mexická polévka "gazpacho" (studená polévka z hromady rozmixované a drobně nakrájené zeleniny, rajčatového džusu, citrónové šťávy aj.), ale zase když ji trochu i povaříme, tak nám vydrží v chladničce 2 až 3 dny.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME