Couračky - jihočeské polévky z kysaného zelí (3x)
Polévky couračky - jak v prostém tak i ve svátečním provedení, byly a jsou dodnes oblíbenými tradičními českými polévkami. Byly připravovány velmi jednoduše z vařeného, posléze smetanou a moukou zahuštěného kyselého zelí, někdy ještě vylepšené nakrájeným uzeným nebo klobáskami. Jejich název vznikl v dobách, kdy se většinou jedlo společně z jedné velké mísy a na dlouhé trase k ústům se často obsah na lžíci neudržel, něco upadlo na stůl - zkrátka a prostě se "couralo".
Polévka couračka z kysaného zelí
("Libuše Vlachová: "Krajové hodování, recept z jižních Čech, zařazeno do DDK únor 2004, česká kuchyně
Suroviny:
  • 250 g kysaného zelí včetně láku
  • 3 brambory
  • sůl
  • kmín
  • 200 ml kyselé smetany nebo mléka
  • 1 navršená lžíce hladké mouky
  • špetka cukru
  • 1 litr vody
  • pažitka

    Postup přípravy:
  • Kysané zelí překrájíme na menší kousky, zalijeme částí vody a uvaříme téměř doměkka.
  • Přilijeme smetanu (mléko), v niž jsme rozšlehali mouku, a povaříme za častého zamíchání.
  • Brambory pokrájíme na kostičky, uvaříme zvlášť ve zbylé vodě do poloměkka, přidáme zelí, okořeníme kmínem a vaříme dále, až změknou.
  • Polévku dochutíme cukrem a při podávání posypeme pokrájenou pažitkou.

    nahoru
    Sváteční couračka s uzeným masem
    (Tony Linhart: "Chatař a chalupář", str. 38, číslo 10, 2000)
    Suroviny:
  • 500 g kyselého zelí, nasekané
  • 1 cibule, drobně nakrájená
  • 3 lžíce sádla
  • kmín
  • cukr podle chuti
  • 1 1/4 litru vývaru (možno z kostky)
  • 1 hrst sušených hub
  • uzené maso, uvařené a nakrájené na kostky
    Na zahuštění:
  • 1 šálek sladké smetany
  • 1 lžíce hladké mouky

    Postup přípravy:
  • Na sádle osmahneme cibulku, přidáme kyselé zelí i s trochou láku.(Do cibulového základu můžeme přidat i sladkou papriku.)
  • Okmínujeme, přisladíme cukrem, zalijeme vývarem a zvolna vaříme.
  • Během vaření přidáme hrst sušených hub.
  • Když je zelí měkké, stáhneme polévku z varu a zahustíme rozmíchanou moukou ve sladké smetaně.
  • Pak přidáme na kostky uvařené uzené maso.

    nahoru
    Couračka s klobáskou
    ("Prima vařečka", TV Prima, leden 2001, česká kuchyně)
    Suroviny:
  • 350 g kysaného zelí nakrájeného na kratší nudličky
  • 1 cibule drobně nakrájená
  • 200 g klobásky na kolečka
  • 200 g brambory na kostičky
  • olej
  • 40 g hladké mouky
  • 200 ml kyselé smetany
  • směs mletých paprik (sladká i pálivá)
  • sůl
  • česnek, utřený

    Postup přípravy:
  • Nakrájené kysané zelí zalijeme trochou vody a dusíme do poloměkka.
  • Cibuli zpěníme na oleji, vmícháme mouku a připravíme světlou jíšku.
  • Vmícháme papriku, přidáme k zelí společně s klobáskami a dusíme až zelí změkne.
  • Zvlášť v osolené vodě uvaříme pokrájené brambory a přidáme i s vývarem k zelí.
  • Do polévky nalijeme smetanu rozšlehanou s lžící mouky, přidáme česnek a ještě dvě minuty povaříme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]