Couračky - jihočeské polévky z kysaného zelí (3x)Polévky couračky - jak v prostém tak i ve svátečním provedení, byly a jsou dodnes oblíbenými tradičními českými polévkami. Byly připravovány velmi jednoduše z vařeného, posléze smetanou a moukou zahuštěného kyselého zelí, někdy ještě vylepšené nakrájeným uzeným nebo klobáskami. Jejich název vznikl v dobách, kdy se většinou jedlo společně z jedné velké mísy a na dlouhé trase k ústům se často obsah na lžíci neudržel, něco upadlo na stůl - zkrátka a prostě se "couralo".
Polévka couračka z kysaného zelí
("Libuše Vlachová: "Krajové hodování, recept z jižních Čech, zařazeno do DDK únor 2004, česká kuchyně
Suroviny:
250 g kysaného zelí včetně láku 3 bramborysůlkmín200 ml kyselé smetany nebo mléka1 navršená lžíce hladké moukyšpetka cukru1 litr vodypažitka
Postup přípravy:Kysané zelí překrájíme na menší kousky, zalijeme částí vody a uvaříme téměř doměkka. Přilijeme smetanu (mléko), v niž jsme rozšlehali mouku, a povaříme za častého zamíchání. Brambory pokrájíme na kostičky, uvaříme zvlášť ve zbylé vodě do poloměkka, přidáme zelí, okořeníme kmínem a vaříme dále, až změknou. Polévku dochutíme cukrem a při podávání posypeme pokrájenou pažitkou.
nahoru
Sváteční couračka s uzeným masem
(Tony Linhart: "Chatař a chalupář", str. 38, číslo 10, 2000)
Suroviny:500 g kyselého zelí, nasekané1 cibule, drobně nakrájená3 lžíce sádlakmíncukr podle chuti1 1/4 litru vývaru (možno z kostky)1 hrst sušených hubuzené maso, uvařené a nakrájené na kostky
Na zahuštění:1 šálek sladké smetany1 lžíce hladké mouky
Postup přípravy:Na sádle osmahneme cibulku, přidáme kyselé zelí i s trochou láku.(Do cibulového základu můžeme přidat i sladkou papriku.) Okmínujeme, přisladíme cukrem, zalijeme vývarem a zvolna vaříme. Během vaření přidáme hrst sušených hub. Když je zelí měkké, stáhneme polévku z varu a zahustíme rozmíchanou moukou ve sladké smetaně. Pak přidáme na kostky uvařené uzené maso.
nahoru
Couračka s klobáskou
("Prima vařečka", TV Prima, leden 2001, česká kuchyně)
Suroviny:
350 g kysaného zelí nakrájeného na kratší nudličky1 cibule drobně nakrájená 200 g klobásky na kolečka 200 g brambory na kostičkyolej40 g hladké mouky 200 ml kyselé smetanysměs mletých paprik (sladká i pálivá)sůl česnek, utřený
Postup přípravy:Nakrájené kysané zelí zalijeme trochou vody a dusíme do poloměkka. Cibuli zpěníme na oleji, vmícháme mouku a připravíme světlou jíšku. Vmícháme papriku, přidáme k zelí společně s klobáskami a dusíme až zelí změkne. Zvlášť v osolené vodě uvaříme pokrájené brambory a přidáme i s vývarem k zelí. Do polévky nalijeme smetanu rozšlehanou s lžící mouky, přidáme česnek a ještě dvě minuty povaříme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME