Polévka s opečenou kukuřicí
("Bylinky", seriál na kabelové TV Max1, prosinec 2000)
Suroviny: 2 lžíce olivového oleje2 šalotky5 stroužků česneku na plátky2 velké cibule, na drobné kousky2 pórky, na větší "soudky"100 ml bílého vína nebo vody 2 - 3 litry zeleninového vývaru4 klasy kukuřice, opéci a získat zrna900 g brambor na kostičkysůl, pepř
Na ochucení zeleninového vývaru:
bobkový list a "bouquet garni" z bylinek 2 - 4 sušené chilli papričkypažitka, nasekaná
Postup přípravy:Na hlubší pánvi, spíš ve vyšším hrnci, podusíme na oleji šalotku, česnek, hodně cibule a pórek.Pak zalijeme vodou nebo vínem a kapalinu necháme vydusit.Nemusíme dávat vůbec omastek a můžeme dusít jen podlité kapalinou.Opečeme kukuřici a vyloupneme jejé zrnka.Z kukuřice po odstranění vláken použijeme také její zelenou část (tj. listy pochvy).Zelenou pochvu kukuřice přidáme zelenině, ze které děláme vývar.Zeleninový vývar přidáme k cibulovému základu.Část vývaru odebereme, rozmixujeme a vrátíme zpět do hrnce.Přidáme předvařené brambory, po chvíli opečená zrna kukuřice, pepř a sůl.Do polévky vhodíme ještě chilli papričky.Při podávání posypeme a povrch polévky pažitkou.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME