Maďarská čočková polévka s uzeným kolenem a smetanou
(Robert Bedehy: "Co si dáme dnes?" pořad TV Paprika, duben 2005, maďarská kuchyně)

Suroviny pro 4-6 porcí:
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 100 ml vody na podlití
  • 100 g čočky, předem namočené
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce mleté červené papriky
  • 1000 ml vody na zalití
  • 1 lžíce hořčice na dochucení polévky
  • 1 menší vykostěné vepřové koleno
    Na zásmažku:
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce mouky
  • petrželová nať, nasekaná
  • 1 lžička mleté červené papriky
    Na ochucení při podávání:petrželová nať nasekaná
  • smetana podle chuti
    Příloha: chléb nebo houska na kostičky, osmažená dozlatova

    Postup přípravy:
  • Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, rychle ji promícháme, aby se nepřipálila.
  • Přidáme sůl, aby cibule pustila šťávu a za chvíli podlijeme malým množstvím vody.
  • Když je cibule sklovitá nasypeme do hrnce čočku.
  • Protože do této polévky patří uzené koleno, tak ho už dáme do stejného hrnce a vše společně trochu podusíme.
  • Koleno je bez kosti, tak se snadněji uvaří a až bude měkké nakrájíme ho a dáme do každé porce polévky na talíř.
  • Teď vše podlijeme asi litrem vody a ochutíme bobkovým listem, trochou octa a česnekem.
  • Začínali jsme tím, že jsem na trošce oleje osmahli cibuli, takže v hrnci se vytvořil výpeček a ten vyplave nahoru na hladinu, na něj nasypeme mletou červenou papriku, která se v tuku dobře rozpustí.
  • Když čočku namočíme den předem zkrátíme podstatně dobu vaření, normálně se čočka musí vařit tak 2 hodiny, ale předem namočená asi jen 1,5 hodiny.
  • Tak se nám polévka pěkně vaří a zdá se, že koleno je už měkké.
  • Tak ho z hrnce vytáhneme a necháme vychladnout, bude se nám lépe krájet a polévku zahustíme zásmažkou.
  • K přípravě zásmažky (jíšky) použijeme jen malé množství oleje, přidáme mouku a trochu zelené petrželové nati.
  • Poněvadž čočková polévka má mít trochu sytější barvu přidáme do zásmažky trochu mleté červené papriky.
  • Zásmažku před přidáním do polévky obyčejně rozmícháváme ve vodě a hustou směs bez hrudek vlijeme do vařící polévky.
  • Teď však použijeme jiný způsob zahuštění: horkou zásmažku nalijeme přímo do vařící polévky za nestálého míchání.
  • Můžeme si být jisti, že tam také nebudou hrudky a nemusíme ji předtím rozmíchávat ve vodě; tzento úspěch spočívá v dodržení teploty tj. aby jíška i zásmažka byly horké; musí vřít!
  • Polévka po přidání zásmažky zhoustne a také zde nemáme žádné hrudky; ochutnáme, když přidáme ještě trochu hořčice bude polévka pikantnější.
  • Než nakrájíme koleno na kostky můžeme nechat polévku ještě vařit a pak již budeme hned podávat.
  • Na talíř položíme spíše libovější, nikoliv příliš mastné, kousky kolena a zalijeme je horkou polévkou.
  • A tu úplně správnou chuť bude polévka mít, když k ní přidáme ještě trochu smetany.
  • Podáváme s chlebem nebo osmaženou houskou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]