Sytá hrachová polievka
(Ladislav Jaroš, sběratel a gurmán ze Žiliny, prosinec 2004, slovenská kuchyně)
Suroviny:
  • 150 g suchého hrachu
  • 150 g kostí z karé
  • 100 g bravčového mäsa
  • olej
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 150 g koreňovej zeleniny
  • 1 malá cibuľa
  • 100 g klobásy
  • 1 lyžička hladkej múky
  • 1 zemiak
  • soľ
  • korenie: mleté čierne korenie, mletá paprika
  • majorán

    Postup přípravy:
  • Umyté kosti a mäso opražíme na troche oleja, zalejeme vodou a pridáme vo vode napučaný hrach.
  • Mierne osolíme, pridáme 2 pokrájané strúčiky cesnaku a odkryté varíme do mäkka.
  • Mäso a kosti vyberieme, kosti oberieme.
  • Hrach zalejeme vodou (do 1,5 litru), pridáme očistenú a pokrájanú zeleninu i zemiak, ochutíme soľou, korením, prelisovaným cesnakom a všetko uvaríme.
  • Nadrobno pokrájanú cibuľu spolu s kolieskami cibule opražíme na oleji, posypeme múkou a paprikou, ešte chvíľu oprážame a dáme do polievky.
  • Keď zovrie, pridáme pokrájané mäso a nakoniec majorán.

    Poznámka DDK:
    Karé
    - je nejlepší maso ze střední části hřbetu; také pečínka.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]