Polévka z tvrdého sýra se smetanou
(Lenka Bělohoubková: "Vaření", 2004)
Suroviny:1 houska30g másla 60g mouky1 litr vývaru (lze použít i polévkové kostky)200 ml sladké smetany150 g tvrdého sýrasůl a pepřcukr podle chuti1 žloutek zelená petrželkasladká paprika
Postup přípravy: Housku nakrájíme na kostičky a osmažíme na části másla. Zbytek másla v hrnci rozpustíme a smícháme s moukou a přelijeme vychladlým vývarem se smetanou a vaříme 10 min. Sýr nastrouháme a necháme v polévce rozpustit. Podle chuti přisolíme a opepříme, můžeme použít i špetku cukru. Přidáme žloutek rozkvedlaný v malém množství polévky. Před podáváním vložíme do talíře osmaženou housku, zasypeme nasekanou petrželkou a případně dokořeníme sladkou paprikou.
nahoru
Jemná sýrová polévka z taveného sýra s fazolkou
(Lenka Bělohoubková: "Vaření", 2004)
Suroviny:3 lžíce rostlinného tuku (Hera) nebo másla1 cibule, nadrobno2 lžíce mouky 2 trojúhelníčky taveného ementálu1/2 l mléka1/2kostky slepičího vývaru1/2 lahve zelených fazolek i s nálevem1 žloutek, petrželka.
Postup přípravy: Na tuku osmahneme cibulku dosklovita a zasypeme moukou a za míchání připravíme světlou cibulovou jíšku. Přidáme nastrouhaný sýr a za stálého míchání necháme změknout. Roztavenou sýrovou směs zalijeme mlékem a chvilku povaříme, aby se v mléku sýr rozpustil. Přidáme bujón a fazolky i s nálevem. Necháme prohřát, chvilku necháme zchládnout a při nižší teplotě zjemníme polévku žloutkem. Posypeme zelenou petrželkou nebo jinými zelenými bylinkami.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME