Polévka z tvrdého sýra se smetanou
(Lenka Bělohoubková: "Vaření", 2004)
Suroviny:
  • 1 houska
  • 30g másla
  • 60g mouky
  • 1 litr vývaru (lze použít i polévkové kostky)
  • 200 ml sladké smetany
  • 150 g tvrdého sýra
  • sůl a pepř
  • cukr podle chuti
  • 1 žloutek
  • zelená petrželka
  • sladká paprika

    Postup přípravy:
  • Housku nakrájíme na kostičky a osmažíme na části másla.
  • Zbytek másla v hrnci rozpustíme a smícháme s moukou a přelijeme vychladlým vývarem se smetanou a vaříme 10 min.
  • Sýr nastrouháme a necháme v polévce rozpustit.
  • Podle chuti přisolíme a opepříme, můžeme použít i špetku cukru.
  • Přidáme žloutek rozkvedlaný v malém množství polévky.
  • Před podáváním vložíme do talíře osmaženou housku, zasypeme nasekanou petrželkou a případně dokořeníme sladkou paprikou.
    nahoru

    Jemná sýrová polévka z taveného sýra s fazolkou
    (Lenka Bělohoubková: "Vaření", 2004)
    Suroviny:
  • 3 lžíce rostlinného tuku (Hera) nebo másla
  • 1 cibule, nadrobno
  • 2 lžíce mouky
  • 2 trojúhelníčky taveného ementálu
  • 1/2 l mléka
  • 1/2kostky slepičího vývaru
  • 1/2 lahve zelených fazolek i s nálevem
  • 1 žloutek, petrželka.

    Postup přípravy:
  • Na tuku osmahneme cibulku dosklovita a zasypeme moukou a za míchání připravíme světlou cibulovou jíšku.
  • Přidáme nastrouhaný sýr a za stálého míchání necháme změknout.
  • Roztavenou sýrovou směs zalijeme mlékem a chvilku povaříme, aby se v mléku sýr rozpustil.
  • Přidáme bujón a fazolky i s nálevem.
  • Necháme prohřát, chvilku necháme zchládnout a při nižší teplotě zjemníme polévku žloutkem.
  • Posypeme zelenou petrželkou nebo jinými zelenými bylinkami.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]