Polévka rybí - česká vánoční
(Juliana Fialová: "Česká kuchařka", str. 20, Merkur Praha, 1975)

Suroviny pro 4 porce:
  • hlava, vnitřnosti z velkého kapra, popřípadě ještě oboje přikoupíme
  • 4 lžíce kořenové zeleniny, na tenké nudličky
  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 1/2 litru vody
  • sůl
  • petrželová nať
    Na jíšku:
  • 1 lžíce másla
  • 1 1/2 lžíce polohrubé mouky
    Vložka: 2 rohlíčky a 1 lžička rozpuštěného másla

    Postup přípravy:
  • Rybí hlavu bez očí rozpůlíme a žábry pozorně vyřízneme. Omyjeme, vložíme do hrnce se studenou vodou vody, uvedem do varu a vaříme s cibulí a solí doměkka.
  • Zvlášť v kastrolku podusíme na lžíci másla nakrájenou zeleninu a jakmile je slabě osmahnuta, přidáme očištěné mlíčí, vnitřnosti (bez vzduchového měchýře, žaludku,žluči a střev) a případně kousky rybího masa (ořezy). Střívka ale předtím pozorně odstraníme! Společně vše podusíme a zalijeme takovým množstvím vývaru z hlavy, aby bylo vše potopeno a vaříme asi 10 až 15 minut.
  • Zvlášť na pánvi uděláme světlou jíšku, zalijeme ji části vývaru z hlav, hladce rozmícháme a povaříme 15 minut. Vývar s jíškou procedíme k zelenině s vnitřnostmi a mlíčím, přidáme zbytek vývaru, krátce povaříme a po odstavení z ohně přidáme petrželovou nať. Polévka je téměř hotová.
  • Podáváme s vložkou tj. nasucho opraženými rohlíky od minulého dne nakrájenými na kostičky. Kostičky pokropíme lžičkou rozpuštěného másla a opečeme na pánvi dozlatova. Nakrájené rohlíky nesmějí obsahovat drobky, neboť ty by se při opékání přepálily a znehodnotily tím celou vložku.

    Poznámky DDK:
    Jikry a mlíčí
    - jsou výraznou součástí rybí polévky a je nejlépe je vařit v osolené či octem okyselené vodě zvlášť. Takto se nerozpadnou a můžeme je v soudržných kouscích přidat do hotové polévky.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]