Ainsleyho polévka z restovaných rajčat se smetanou - Roasted Tomato and Creme Fraiche Soup
(Ainsley Harriott: "Ainsley's Gourmet Express", seriál TV BBC2, převzato v srpnu 2003)

Suroviny pro 4 porce:
  • 8 rajčat, oloupaná a rozpůlená
  • 1 červená cibule, na čtvrtinky
  • 1 palice česneku, horizontálně rozpůlená
  • 2 větvičky tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 litr horkého zeleninového vývaru
  • 110 g smetany ("créme fraîche")
  • 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
    Příloha: kostky opečeného chleba


  • Postup přípravy:
  • Předehřejeme troubu na 200°C (plyn na stupni 6).
  • Rajčata, červenou cibuli, celé půlky palice česneku, tymián rozložíme na plech, postříkáme olivovým olejem, ochutíme solí a pepřem a pečeme pod grilem 30 minut, až jsou měkké - skoro malinko opálené
  • Z plechu odstraníme cibuli a česnek a dáme je stranou.
  • Polovinu vývaru nalijeme na rajčata na plechu a vrátíme je do trouby na 10 minut.
  • Mezitím sloupneme z cibule a česneku slupku a dužiny rozmixujeme na pastu.
  • Plech vyjmeme z trouby, odstraníme větvičky tymiánu.
  • Vývar i rajčaty přelijeme do mixeru a všechny zbytky z plechu tam pečlivě vyškrábneme; třeba pomocí gumové stěrky nebo dřevěné vařečky.
  • Rozmixovanou směs přecedíme do čistého hrnce, přidáme zbývající vývar a smetanu ("créme fraîche"), mírně ohřejeme a dochutíme.
  • Přidáme petrželku a nalijeme na talíře a podáváme s teplými kostečkami opečeného chleba.

    Poznámka DDK:
    Restování rajčat
    - se zeleninou dává polévce delikátní chuť.
  • Jestliže chceme dosáhnout opravdu polévku ve všech směrech s chutí středomořské kuchyně, tak použijme malá švestková rajčata (tj. malá koktejlová - neboli malinká rajčata velká jako švestky).
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]