Růžová polévka z červené řepy podle Nigelly
(Nigella Lawson: "Forever Summer", upraveno pro DDK v září 2004)

Suroviny pro 6-8 porcí:
  • 2-3 středně velké syrové červené řepy
  • 175 až 250 ml kyselé smetany podle chuti
  • kořeni: 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mletého koriandru
  • 1,5 l silného kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 4 jarní cibulky, rozřezané podélně
  • sůl a pepř šťáva z jednoho citrónu

    Postup přípravy:
  • Červené řepy upečeme zabalené v alobalu při 200°C (zhruba za 1,5 hodiny), aby se zvýraznila její nádherná, sladká, zemitá chuť a přitom zůstaly pěkně barevné a pevné.
  • Vytéká z nich jejich červená šťáva a proto se musíme raději při práci chránit rukavicemi.
  • Řepu v rukavicích oloupeme; je krvavě rudá a rozkrájíme na kousky a dáme rovnou do kuchyňského robota - mixeru.
  • Červená řepa je hodně sladká a proto musíme její sladkou chuť vyvážit přidavkem kyselé chuti - limetkové nebo citrónové šťávy.
  • Koření, které použijeme je hodně silné - mletý kmín, mletý koriandr.
  • Pak přidáme silnější vývar a všechno opatrně rozmixujeme.
  • Vývar postupně doléváme otvorem ve víku mixeru.
  • Rozmixovanou směs nalijeme do zbytku vývaru fuchsiové barvy.
  • Vezmeme několik jarních cibulek, podélně je rozkrojíme a stébla ponoříme do polévky, aby ji obohatily svou chutí.
  • Tuto polévku můžeme skladovat v lednici až tři dny a kdykoliv ji chceme podávat, vyjmeme cibulku, ještě jednou rozmixujeme, aby byla opravdu hladce jemná a ohřejeme.
  • Pak přidáme trochu kysané smetany, která všechnu tu kořeněnou sladkost ještě více vyrovná.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]