Růžová polévka z červené řepy podle Nigelly
(Nigella Lawson: "Forever Summer", upraveno pro DDK v září 2004)
Suroviny pro 6-8 porcí:2-3 středně velké syrové červené řepy175 až 250 ml kyselé smetany podle chutikořeni: 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mletého koriandru1,5 l silného kuřecího nebo zeleninového vývaru4 jarní cibulky, rozřezané podélněsůl a pepř šťáva z jednoho citrónu
Postup přípravy:Červené řepy upečeme zabalené v alobalu při 200°C (zhruba za 1,5 hodiny), aby se zvýraznila její nádherná, sladká, zemitá chuť a přitom zůstaly pěkně barevné a pevné. Vytéká z nich jejich červená šťáva a proto se musíme raději při práci chránit rukavicemi. Řepu v rukavicích oloupeme; je krvavě rudá a rozkrájíme na kousky a dáme rovnou do kuchyňského robota - mixeru. Červená řepa je hodně sladká a proto musíme její sladkou chuť vyvážit přidavkem kyselé chuti - limetkové nebo citrónové šťávy. Koření, které použijeme je hodně silné - mletý kmín, mletý koriandr. Pak přidáme silnější vývar a všechno opatrně rozmixujeme. Vývar postupně doléváme otvorem ve víku mixeru. Rozmixovanou směs nalijeme do zbytku vývaru fuchsiové barvy. Vezmeme několik jarních cibulek, podélně je rozkrojíme a stébla ponoříme do polévky, aby ji obohatily svou chutí. Tuto polévku můžeme skladovat v lednici až tři dny a kdykoliv ji chceme podávat, vyjmeme cibulku, ještě jednou rozmixujeme, aby byla opravdu hladce jemná a ohřejeme. Pak přidáme trochu kysané smetany, která všechnu tu kořeněnou sladkost ještě více vyrovná.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME