Garyho krémová špenátová polévka
(Gary Rhodes: "Cooking for Friends", TV seriálu BBC, Birmingham, upraveno pro DDK, září 2004)
Suroviny pro 4-6 porcí:675 g špenátových listů1,2 l zeleninového vývaru4 střední oloupané brambory1 cibule, nahrubo nasekaná
1/2 lžíce máslamuškátový oříšek, podle chuti2 lžíce smetany
Příloha: lívanečky z kozího sýra
Postup přípravy:Špenátové listy zbavíme všech stonků a dobře omyjeme. Připravíme si něco přes litr dobrého zeleninového bujónu (může být z kostky - DDK). Pokud chceme uchovat polévce krásně zelenou barvu špenátu, musíme vložít listy špenát do vařícího (!) bujónu. Špenátové listy asi 2 minuty prudce vaříme až jsou hotové. Když listy vyjmeme skoro se a lžíci rozpadají, trhají se na malé kousky. Přecedíme je a necháme vystydnout na pokojovou teplotu.Oloupané brambory, nahrubo nakrájenou cibuli a máslo vložíme do bujónu, ve kterém jsme vařili špenát. Uvedeme do varu a vaříme 10 - 15 minut. Každopádně se teď nesnažíme dávat studený špenát do studeného bujónu. Musíme být trpělivý; zabere to sice víc času, ale když poslechneme, získáme nejen lepší chuti polévky, ale navíc její pěknou sytě zelenou barvu. Když máme bujón i brambory ochlazené na pokojovou teplotu, přidáme k nim scezený ochlazený špenát, vše rozmixujeme a tak získáme tu nejkrémovatější špenátovou polévku pod sluncem.
Tuto polévku můžeme i uskladnit do lednice až na 24 hodin a pak ohřát kdykoliv se nám zachce a potřebujeme. Stále si zachová bohatou špenátovou chuť a nádherně zelenou barvu. Před podáváním ji ještě můžeme okořenit například čerstvým muškátovým oříškem a určitě přidáme 2 lžíce smetany. Je hezké, když ji ještě před podáváním rozmícháme ručním mixerem, aby se na povrchu vytvořila jemná pěna. V průběhu přípravy polévky jistě stačíme připravit k polévce něco maličkého např. - "Lívanečky s kozího sýra", které položíme na talířek na kterém stojí miska s krémovou špenátovou polévkou.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME