Horácká bramboračka
(Juliana A. Fialová: "Česká kuchařka", str. 27, Nakladatelství Merkur, Praha 1975, česká kuchyně)Horácká bramboračka - je polévka, která využívá typické suroviny, které poskytuje toto hornaté území - Horácko. Mikroregion v ČR v kraji Vysočina, rozkládající se na území mezi městy Třebíč, Náměšť nad Oslavou a Velkým Meziříčím ( - ZDE - mapa). V oblasti převažuje především zemědělství; průmysl je zastoupen méně. Pěstují se zejména vysoce kavlitní brambory, žito a ječmen, místy i kukuřice, často řepka, rozšířeny jsou jeteloviny a luštěniny. Z živočišné výroby je to především chov prasat, skotu a drůbeže včetně kachen. V oblasti je rozšířeno rybářství a nezanedbatelné je lesní hospodářství. Obecně na Horácku hospodyně dělaly polévku i ráno k snídani. Vařily se bramboračka, polévka houbová, skleněná, s kroupami, s vločkami, s mlékem, se sýrem, selská, bramborová zelňačka, kulajda s vejci, uzená polévka s brambory a kroupami, trdlenka (česnečka) či oukrop, bramboračka, zalitka (houby, kopr, mléko), kyselo z chlebového kvásku, hrachovka, polévka chlebová, kmínová a také mléčná. K některým se přikusovaly nemaštěné brambory, které se jedly na loupačku. Nejkvalitnější zde však vždy byly brambory. Umění připravit z brambor neuvěřitelné množství jídel dotáhli na Vysočině k dokonalosti. Nové brambory byly vítanou lahůdkou a jedly se s různými tvarohovými pomazánkami, rozhudami, s máslem, slaninou, cibulkou a pažitkou. Zdravá kombinace se zeleninou vyrostla v létě na poli a na zahrádce. „Erteple“ se zadělávaly s hráškem, celerem, květákem a mrkví, podávaly se s dušeným mladým zelím. Z brambor se vařily polévky, ze zimních bosáků se dělaly všelijaké bramborové a nastavované kaše, které se ještě zapékaly s uzeninou, vejci, zbytky masa, zelím a krupkami. Nespočet možností skýtalo bramborové těsto, z nějž se hnětly knedlíky a sekáčky jako příloha. Nebo se osmažené na cibulce a sádle stávaly samostatným vydatným jídlem. Bramborové těsto se plnilo špenátem, masem a tvarohem, vařilo se v podobě taštiček a šišek, dělaly se z něj záviny a placky se škvarky a česnekem. Nejoblíbenější ale nakonec stejně byly placky nasucho opečené na plotně s osoleným máslem aj. dobroty.
Suroviny:1 litr vody4 středně velké brambory250 ml mlékasůl1 lžíce hladké moukykoření: 5 zrnek, 3 zrnka nového koření, 1/2 malého bobkového listu, špetka tymiánu1 malá cibuleocet podle chuti
Postup přípravy:V malém rendlíku povaříme asi ve 125 ml vody koření a cibuli. Brambory uvaříme doměkka v jednom litru osolené vody. V mléce rozkvedláme mouku, přilejeme ji k bramborám.Také přidáme procezený odvar koření a polévku krátce povaříme. Podle chuti ji okyselíme octem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME