Královská polévka
(Ivan Vododchodský "Vaříme" - pořad radia "Frekvence 1, únor 2003)

Suroviny:
  • 1 menší uzený vepřový jazyk
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 1/2 květáku
  • 1 brzlík
  • 10 žampionů
  • 100 g másla
  • 100 g pečeného nebo dušeného telecího masa z plece (zbytek)
  • 1 pečeného vykostěného kuřete (zbytek)
  • na špičku nože muškátového květu
  • 125 ml sladké smetany
  • 1 žloutek
  • instatní světlá jíška
  • ochucovadlo např. Harmonie chuti a pod.
    Příloha: černý chléb


  • Postup přípravy:
  • Do studené, osolené vody vložíme jazyk a uvaříme ho doměkka.
  • Pak jazyk vyjmeme, vložíme do studené vody a oloupeme a nakrájíme na nudličky.
  • Do vývaru, ve kterém se jazyk vařil, přidáme na tenké nudličky nakrájenou zeleninu, na nudličky nakrájená masa (brzlík, telecí maso, kuřecí maso), připravený jazyk, květák a žampiony orestované na másle
  • . Polévku okořeníme muškátovým květem, přidáme jíšku, dochutíme a povaříme.
  • Do polévky nalijeme smetanu smíchanou se žloutkem a dobře ji ohřejeme, ale již nevaříme.

    Poznámka DDK:
    Brzlík (thymus)
    - je uložen za hrudní částí prsní kosti. Už ho u řezníka neuvidíme. Patří mezi žlázy s vnitřní sekrecí a podílí se na růstu a vývoji pohlavních žláz tak silně, že se pomalu zmenšuje, jakmile rozmnožovací orgány po pubertě dozrávají. Zůstávají z něho jen malé zbytky tkáně a v pohlavní dospělosti zakrňuje. Během rozhlasového výše uvedeného pořadu na Radiu F1 bylo vyhlášeno "celostátní pátrání" po tom, kde je možno koupit na trhu brzlík. Podle mého názoru (DDK) jeho nedostatek souvisí s omezením prodeje některých rizikových částí skotu v souvislosti s výskytem BSE. V řadě zemí EU (a doufám, že i u nás), jsou rizikové části těla skotu jako mozek, mícha, některé mízní uzliny, slezina, morkové kosti a také brzlík vyloučeny z lidské spotřeby. Brzlík patří do třetí kategorie tj. s relativně nízkým nebezpečím.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]