Polévka s uzeným masem a dvěma druhy zeleniny
(Gary Rhodes: "Cooking for friends", TV seriál BBC, 2001)

Suroviny:
  • 900 g až 1 kg kvalitního uzeného masa nebo šunky
  • 6 malých jarních cibulek
  • 2 mrkve
  • 1/2 tuřínu
  • bylinky do "bouquet garni" (list pórku, čerstvá šalvěj, bobkový list, čerstvý tymián a několik zrnek čerstvého pepře zavázané v plátěném uzlíčku)
  • 5 ks brambor
    Na posypání: šalvěj petrželku, kerblík


  • Postup přípravy:
  • Uzené maso dáme máčet do studené vody; to je opravdu důležité a proto je musíme koupit 24 hodin předem.
  • Můžeme-li, tak vodu ještě 1 až 2 krát vyměníme, to bude ještě lepší, ztratí se tak intenzivní slaná chuť, kterou v polévce nechceme mít.
  • Abychom měli jistotu, že se opravdu zbavíme zbytečné soli, maso ještě krátce povaříme, vlastně jen blanžírujeme.
  • Maso vložíme do studené vody a vodu přivedeme k varu, sůl se rozpustí a sražené nečistoty - bílkoviny vyplavou nahoru.
  • A v téhle chvíli je důležité maso přelít novou opravdu studenou vodou, ve které je už uvaříme.
  • Tak získáme velmi chutný vývar; bude mít chuť uzeného masa a když ještě přidáme brambory a zeleninu, tak bude mít i nasládlou chuť a pikantní zabarvení.
  • K masu ve vodě v hrnci přidáme "bouquet garni" tj. svazeček bylinek - svazeček chutí.
  • K tomuto účelu zabalíme do listu pórku: čerstvou šalvěj, bobkový list, čerstvý tymián a několik zrnek pepře.
  • Složíme to vše do balíčku, zavážeme provázkem a hodíme do hrnce k masu.
  • Zatím co se maso vaří připravíme zeleninu: Nejprve malé cibulky, které blanžírujeme a pak osmahneme. Takto upravené dodají vývaru skutečně dobrou příchuť.
  • Cibulky nejprve vložíme do studené vody a přivedeme ji k varu.
  • V tomto okamžiku je vylovíme, necháme z nich uniknout páru.
  • Neoplachujeme je studenou vodou, mohla by se do nich natáhnout.
  • Pak je vložíme na pánev, osmahneme ze všech stran, aby chutnaly trochu jako pečené.
  • Ostatní druhy zeleninu dáváme podle chuti.
  • Nemusí být jen dva druhy, tak třeba tam dáme tuřín nebo kedluben a mrkev, aby jídlo bylo nasládlé.
  • Do uzené polévky, neodmyslitelně patří brambory, dáme je tam rozpůlené nebo pokrájené na čtvrtky.
  • Mezitím již uplynulo již 1 a 3/4 hodiny a maso v hrnci je už měkké a teď je chvíle pro připravenou zeleninu.
  • Nejdříve položíme kolem masa do vývaru brambory, pak mrkev, tuřín a konečně osmahnuté cibulky.
  • Hrnec dáme opět na oheň, zakryjeme pokličkou a vaříme ještě 45 minut.
  • Po této době maso opatrně vyjmeme . . . už se skoro rozpadá.
  • Na povrchu masa jsme ponechali kousek tučného a to je dobré, protože vrstva tuku pomáhá uchovat v mase šťávu během vaření.
  • Libové maso odloupneme a natrháme na malé kousky a vkládáme je do velké polévkové mísy. Ještě tam přidáme i lahodnou zeleninu.
  • Do vývaru v hrnci dáme kousek másla, které polévku velmi zjemní, přidáme nasekané čerstvé bylinky (šalvěj petrželku, kerblík). Tento vývar nalijeme do mísy s rozloženou zeleninou s uzeným masem.
  • Tím vším pak pohostíme naše přátele.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]