Krkonošská cibulačka s masem
("Prima vařečka", TV Prima, duben 2001, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 100 g hovězího masa
  • 1,5 l vývaru z masa nebo kostí
  • sůl
  • 150 g kořenové zeleniny
  • 2 větší brambory
  • 100 g chleba
  • 2 větší cibule
  • petrželová nať
  • hrstka sušených hub
  • polévkové koření
  • 2 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • kmín


  • Postup přípravy:
  • Hovězí maso uvaříme doměkka.
  • Do vývaru přidáme na kostičky nakrájené brambory, kořenovou zeleninu překrájené podušené houby a česnek a vše uvaříme doměkka.
  • Potom přidáme syrovou cibuli nakrájenou na kolečka a kmín.
  • Do polévky zašleháme syrová vejce a necháme je teplem srazit.
  • Dochutíme polévkovým kořením, solí, nakonec do polévky vložíme nadrobno nakrájenou petrželovou nať, vařené hovězí maso nakrájené na kostky.
  • Při podávání do každé porce vkládáme na nudličky nakrájený a osmažený chléb.
    »Životospráva lidí zdravých i nemocných se mění stejně jako móda v oblékání. Koncem 19. století a v prvém desetiletí 20. století se za základ stravy považovalo maso. Děti měly jíst co nejvíce masa. Pak se zase považovalo maso za škodlivé, játra a ledviny je prý těžko zpracovávají, je prý nezdravé, Dětem se nedoporučovalo jíst mnoho masa. Ani štěňata neměla být krmena masem. Jíst sladkosti bylo vždy jaksi hříšné. Polévka byla základ. Byl to přímo článek zdravotnické víry, že se musí jíst polévka. Chůvy a maminky vymýšlely různá naučení, že kdo jí polévku, toho na vojně nezabijí, bude silný a zdravý a tak dále. Děti mívaly k polévkám celkem chladný poměr. V létě 1932 jsem ve Francii na nádraží v Limognes zažil zajimavou scénu. Obědvala tam francouzská rodinka. Ve Francii bylo zvykem jíst před jídlem znamenitý, u nás (tehdy) bohužel málo známý ananansový žlutý meloun. Francouzi mu říkají "cantaloup". Maminka chtěla tuto pochoutku vnutit do svého asi 4letého synka. Ten se statečně bránil a chtěl polévku. Politoval jsem ubohého chlapce, že se nenarodil v Čechách. Na počátku minulého století byla v oblibě "silná strava", zvláště pokud jde o děti. Hovězí maso a hovězí polévka patřily v rodinách od malého úředníka a živnostníka výše k naprosté denní nezbytnosti. Pak býval moučník: nákypy, ovocné knedlíky, buchty a podobně, v neděli pečeně, ve všední den výjimečně jen polévka a moučník, nebo "polomaso", špekové knedlíky, čočka s párkem a vejcem a podobně.«

    (Prof. MUDr. Vladimír Vondráček, DrSc.: "Lékař vzpomíná (1895-1920)", Avicenum Praha, 1978)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]