Nakládané švestky z Maďarska (2)

Nakládané švestky v červeném víně
(Elek Magyar: "Kuchařská kniha labužník", str. 238, Pannonia Budapešť. 1969,
maďarská kuchyně)
Suroviny:
  • 1-1,5 kg švestek
    Na nálev:
  • 1 litr červeného vína
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
  • 1 ks celé skořice
  • 1 lusk vanilky (nebo sáček vanilkového cukru)
  • 3-4 hřebíčky

    Postup přípravy:
  • Pěkné zralé, ale bezvadně zdravé švestky opereme zlehka jen tak, aby zůstaly ojínělé.
  • Vypeckujeme je opatrně, jen při tom potevřeme, aby ještě držely obě půlky spolu.
  • Místo pecky vložíme do švestek oloupanou mandli.
  • Švestky narovnáme do láhve se širokým hrdlem nebo sklenic uzaviratelných víčkem.
    Připrava nálevu
  • Svaříme víno s vodou cukrem, celou skořicí, vanilkou a hřebíčky.
  • Takto připravený nálev nalejeme na švestky v lahvích / sklenicích a zavážeme je nebo uzavřeme víčkem.
  • Sterilizujeme 10-15 minut v páře.
    nahoru

    Nakládané švestky v octě
    (Elek Magyar: "Kuchařská kniha labužník", str. 239, Pannonia Budapešť. 1969, maďarská kuchyně)
    Suroviny:
  • 1-1,5 kg švestek
    Na nálev
  • 600 ml vinného nebo ovocného octa (5%)
  • 750 g cukru
  • 20 g celé skořice
  • 3-4 hřebíčky

    Postup přípravy:
  • Pěkné, zdravé zralé kyjovské švestky (které se od pecky oddělují) propícháme jehlou a narovnáme do lahví se širokým hrdlem.
    Připrava nálevu
  • Ocet, cukr, celou skořice a několik hřebíčků vaříme v nálevu tak dlouho, aby jednou přešel var.
  • Když vychladne, scedíme jej na švestky ve sklenicích a koření usušíme a uschováme.
  • Sklenice zavážeme nebo uzavřeme šroubovým víčkem a necháme 10 dní stát na chladném místě.
  • Jedenáctý den syrup ze švestek slijeme, přidáme do něj usušené koření a vařením zahustíme.
  • Je-li dost hustý, vložíme do něj švestky a znovu povaříme 1-2 minuty.
  • Ovoce pak vyndáme, dáme zpět do sklenic a vychladlý sirup na ně procedíme a sklenice uzavřeme až druhý den.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]