Chilli oleje
Ve světě je známa řada oblíbených ochucených různých druhů olejů papričkami chilli spolu s dalšími surovinami (kořeními a bylinami). Používají se v malém množství jako koření k dochucování hotových jídel, často jako dip omáčky a také jsou oblíbené při grilování ke zvýraznění pikantní chuti masa.
Jihoevropské chilli oleje
Na italský "olio santo" použijeme 4-5 červených chilli papriček (peperoncini) vcelku, na "korsický olej" použijeme 1 lžící nahrubo rozdrceného chilli.V obou případech chilli dáme spoli s 250 ml za studena lisovaného oleje do láhve a necháme stát 2-3 týdny při pokojové teplotě na tmavém místě. Italské ochucené chilli oleje používáme jen po kapkách jako koření.
Čínský chilli olejNa přípravu čínského chilli oleje nasekáme 8 čerstvých červených chillli papriček a necháme je stát v 1/8 litru podzemnicového oleje, dokud olej nezíská tmavě červenou barvu.Pak olej procedíme a smícháme s 1 lžící sekané jarní cibuljky, 1 lžičkou sekaného čerstvého zázvoru, kouskem řapíkatého celeru a 1 lžičkou sečuánského pepře. Čínský chilli olej se hodí jako dip omáčka nebo na dochucování.
Mosambický cafrial"Cafrial" je nejostřejší chilli olej pocházející z Mosambiku.Do 1/8 l rostlinného oleje dáme 4 lžíce nahrubo drcených chilli paprik, 1 lžíci soli,1 lžičku česnekového prášku a 1 lžičku pálivé papriky a 1/2 lžičky sušeného zázvoru.Cafrial se hodí se k potírání masa a drůbeže při grilování a v mosambické kuchyni najdeme spoustu masitých pokrmů s označením "Cafrial".
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME