Bylinkové máslo |
Pažitkové máslo |
Petrželové máslo |
Máslo á la "Maitre D´Hôtel |
Francouzské máslo |
Česnekové máslo |
Křenové máslo |
Sardelové máslo |
Lososové máslo |
Kořeněné máslo |
Rozmarýnové máslo se sýrem |
Moučné máslo |
Máslo vymíchané do pěny a ochucené různými přísadami, kořením a bylinkami patří mezi máslové míšeniny neboli krémy. Používají se k rozmanitým účelům, neboť zpestřují chuť, zvyšují chutnost a vůni připravených jídel. Některé používáme ke zjemňování omáček a přípravě minutek (V. Vrabec). Hotové máslové míšeniny uchováváme v chladničce zabalené do pergamenového papíru nebo potravinářské folie či alobalu, ve tvaru válečku. Doporučuje se je skladovat nejdéle 24 hodin, aby nenastala ztráta chuti.Ze ztuhlého válečku pak krájíme vroubkovaným nožem kolečka, která klademe přímo na hotový teplý pokrm.Máslo se pozvolna rozpouští a dodává pokrmu lahodnou příchuť.
nahoru
Bylinková másla (Beurre ravigote)
(Suroviny pro 200 g produktu:)- 1 lžička pažitky, 1 lžička petrželky, 1 nakrájená šalotka nebo cibule, špetka pepře, sůl, šťáva z 1 citrónu
- 1 lžíce bylinek (kerblík, petrželka, šťovík), lžička cibulové šťávy (nebo strouhané cibule) a 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžička pažitky, 1 lžička petrželky, 1 lžička estragonových lístků, sůl, pepř, 1/2 nastrouhané cibule
- 2 lžíce bylinek (kerblík, estragon, šťáva z 1/2 citrónu, sůl, pepř a špetka koření karí
- 2 lžíce bylinek (petrželka, pažitka), 2 žloutky natvrdo uvařené, pepř, sůl, 1/2 cibule a šťáva z citrónu
- 1 lžíce čerstvé nasekané routy, pepř a sůl
- 1 lžíce nasekaného kopru, sůl a pepř
- 2 lžíce bylinek (máta, estragon, yzop, šalvej, saturejka)1 lžička sójové omáčky, 1 lžička citrónové šťávy, pepř a sůl
- 2 lžíce bylinek (stejné množství pažitky, petrželky, kerblíku, estragonových lístků) a 1/2 lžičky nastrouhané cibule
Postup přípravy:Bylinky jemně nakrájíme, popřípadě utřeme v kameninové nebo porcelánové misce. V jiné misce utřeme máslo do pěny a přidáme bylinky i cibuli a vše dobře promícháme.Používáme na různé minutky (b, h, i), masa - včetně kůzlečího a jehněčího (d) a na ryby pečené na roštu (i). Dále jako pomazánky (b, e, f, g) na obložené chlebíčky (b, f, h), ozdoby studených mís (b), k vejcím natvrdo vařeným (g) a pod.
nahoru
Pažitkové máslo (Beurre de civette)
Suroviny:
100 g másla1 - 4 lžíce pažitky, jemně nakrájené
1 lžíce citrónové šťávyšpetka mletého pepře a soli
Postup přípravy:Do utřeného másla přidáme ostatní přísady a dobře promícháme. Používáme na bifteky, na vařené i pečené ryby.
nahoru
Petrželové máslo (Beurre de persil vert)
Suroviny:100 g másla1 lžíce petržele, jemně nakrájené2 lžička citrónové šťávyšpetka mletého pepře a soli
Postup přípravy:Do utřeného másla přimícháme vařečkou ostatní přísady. Používáme na bifteky, pečené ryby,masa a ryby pečené na roštu, skopové ledvinky na rožni aj.
nahoru
Máslo "á la Maitre d´Hotel"
Suroviny:100 g másla1 lžíce petržele, jemně nakrájené2 lžička citrónové šťávyhořčice podle chutišpetka mletého pepře a soli
Postup přípravy:Do utřeného másla přimícháme vařečkou ostatní přísady. Používáme na bifteky, pečené ryby,masa a ryby pečené na roštu, k vařeným vejcím aj.
nahoru
Francouzské máslo (Beurre Colbert)
Suroviny:100 g másla1 lžíce šťávy z pečeně2 lžičky jemně nasekané petrželkytrochu nakrájených estragonových lístků1 lžička citrónové šťávy
mletý pepř a sůl
Postup přípravy:V misce utřeme máslo do pěny a přimícháme ostatní suroviny. Kolečka ztuhlého másla pokládáme na pečená masa.
nahoru
Česnekové máslo
(Karyn Hünemann (Německo): "Home Cooking around the World", vydal Overseas Women´s Club of Bangalore, březen 1997, str. 172, 1997, Indie)
Suroviny:250 g másla1 svazek čerstvé petrželky, jemně nasekané, pouze listy1 lžíce drceného černého pepře1 lžíce citrónové šťávy1 malá skořice (odštěpek kůry skořice)1 svazek suchého oregána se solí1 lžičky soli1 hlavička česneku rozmačkaná na kaši
Varianta
100 g másla4 stroužky česneku utřeného se solí1 lžička pažitky
Postup přípravy:Smícháme všechny ingredience až do krémové konzitence. Zabalíme do celofánu a vytvoříme s váleček. Používáme na bifteky, masa na roštu, pečené jehně, kůzle, na chlebíčky aj.
nahoru
Křenové máslo (Beurre de raifort)
Suroviny:100 g másla20 g nebo 2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu2 lžičky jemně nasekané petrželkysůl,pepř
Postup přípravy:Do utřeného másla přidáme nastrouhaný křen, dobře promícháme a postavíme na půl hodiny do chladu. Pak máslo prolisujeme sítem a upravíme do válečku a dáme zabalené vychladit. Používáme na teplé vařené, pečené a smažené ryby,pečená a uzená masa, k vařeným vejcím.
nahoru
Sardelové máslo (Beurre d´anchois)
Suroviny:100 g másla30 g sardelové pasty nebo 1 lžíce
2 kapky woscesterové omáčkycitrónová šťáva dle chuti
Postup přípravy:Do utřeného másla přidáme sardelovou pastu, worcester a několik kapek citrónové šťávy. Pak máslo upravíme do válečku a dáme zabalené vychladit. Používáme k přípravě řízků pečených na sardeli, k pečeným rybám a ke zjemnění sardelové omáčky, k vařenému jazyku, vařenému hovězímu, k vejcím. Kolečka ztuhlého másla pokládáme na pečená masa.
nahoru
Lososové máslo (Beurre de saumon fumé)
Suroviny:100 g másla50 g uzeného lososa (nebo pastu z uzeného lososa)špetka bílého nebo cayenského pepřecitrónová šťáva dle chuti
Postup přípravy:V misce utřeme máslo do pěny, přidáme prolisovaného lososa, pepř a několik kapek citrónové šťávy podle chuti a dobře promícháme. Používáme k přípravě speciálních teplých pokrmů (např. řízek na lososovém másle) a ke zjemnění rybích omáček.
nahoru
Kořeněné máslo
Suroviny:
100 g másla1 malá cibulka, nasekanásůl a pepřna špičku nože muškátového oříšku
Postup přípravy:V misce utřeme máslo do pěny a zamícháme zbývající ingredience, dobře promícháme. Používáme k pečenému kuřeti, jako pomazánku na chlebíčky obložené drůbežím masem.
nahoru
Rozmarýnové máslo se sýrem
Suroviny:100 g másla2 lžíce strouhaného parmazánu nebo čedaru a pod.1 lžička rozsekaného čertvého rozmarýnupepř a sůl
Postup přípravy:V misce utřeme máslo do pěny, přidáme sýr a rozmarýnem a dochutíme solí a pepřem, dobře promícháme. Používáme na vařené těstoviny, pečené vepřové maso i jako pomazánku.
Moučné máslo (Beurre manié)
Suroviny: 75 g másla50 g mouky
Postup přípravy:Do utřeného másla přimícháme prosátou mouku a ze směsi vytvoříme drobné kuličky. Používáme k rychlému zahuštění (vázání) řídkých omáček a šťáv z pečení.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME