Recept na přípravu domácího másla
Suroviny:1500 g smetany7,5 g solistloukač másla
Postup přípravy:Vezmeme smetanu vychlazenou na teplotu 10°C. Sestavíme a dezinfikujeme ruční stloukací přístroj - stloukač. Nalijeme smetanu do stloukače a pomalu začneme konat (jeden úder nebo otáčka za vteřinu), dokud není smetana našlehaná. Pokračujeme stále ve stloukání, a díváme se zda se tuk odděluje a vytváří první bílá zrníčka. Pokud ano, začneme stloukat velmi rychle tj. zvýšíme počet otáček 2 - 3 - krát dokud se nevytvoří zrníčka velikosti hrášku.Odcedíme podmáslí a máslová zrníčka promyjeme studenou (5°C) vodou, tak aby byla právě vodou zalita. Ponecháme stát asi jednu minutu a pak ještě stloukáme pomalými otáčkami (2 otáčky za vteřinu). Z másla odlijeme prací vodu, přidáme sůl (1- 2%) a znova otáčíme až máslo spojíme do jedné hroudy. Máslo vyjmeme ze stloukače a rukou je mačkáme asi 2 minuty k odstranění zbytku vody uzavřené doposud uvnitř másla.
Vyhodnocení kvality výrobku:Kvalita připraveného másla vyjádříme obsahem vlhkosti, barvou, texturou, vůní atd. což poznamenáme. Zbytkovou vlhkost v % stanovíme metodou stanovení na horké plotně" (Hot plate method) Vyrobené máslo uskladníme máslo na místě s teplotou nižší jak 4°C. Stloukací zařízení vyčistíme a vysušíme.
Literatura:
Alfa-Laval. Dairy Handbook. (Alfa-Laval, Lund: Sweden)Australia New Zealand Food Authority. (2000) Australian Food Standards Code. (Aust. Govt. Publishing Service: Canberra)Rajah, K.K. and Burgess, K.J. (1991) Milk fat: Production, Technology and Utilisation. (Society of Dairy Technology: Huntingdon)
Robinson, R.K. (Ed) (1986) Modern Dairy Technology, Vol 1. (Elsevier Applied Science Publishers: Essex)Webb, R.H., Johnson, A.H. and Alford, J.A. (1974), "Fundamentals of Dairy Chemistry", (2nd ed) (A.V.I. Westport, Conn)
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME