Zařízení pro domácí výrobu másla
Starobylá zařízení na stloukání másla sestávalo z nádoby s tloukem s přizpůsobenými s dřevěnými lopatkami, které se natočily a pak rotovaly a vířily smetanu dokud se nestloukla na máslo.
Jsou dva typy stloukacího zařízení:
vertikální plunžrový stloukač rotační lopatkový stloukač
Při práci s každým z uvedených typů používáme ustáleného a periodického pohybu stloukání. U vertikálního plunžrového stloukačem pohybujeme plunžrem nahoru a dolu ve vteřinových intervalech a postupně jim při tom otáčíme.
U lopatkového stloukače udržujeme také jednu otáčku za vteřinu. Z hlediska objemu jsou zařízení na příruční malý (1 - 2 šálky smetany) a velký (na 15 až 20 litrů) obsah smetany.
Materiál je dřevo, někdy kamenina u plunžrových a sklo u rotačních stloukačů.
Plunžrová zařízení na stloukání másla
Pro mladé kutily je zde uveden návod na výrobu jednoduchého plunžrového zařízení pro stloukání másla s obsahem na 235 ml smetany.
K výrobě zařízení můžeme použít sklenici od zavařenin s obsahem asi 500 ml s kovovým víčkem. Plunžer (dasher) vystřihneme z plechu od konservy a připevníme táhlo na středící čep pomocí např. hmoždinky. Příslušný otvor ve víčku uděláme přiměřeně silným hřebíkem. Z náplně asi 235 ml šlehačky a tak připravíme 1/3 šálku chutného másla.
Do nádoby nalijeme kyselou šlehačku a stloukačem pohybujeme nahoru a dolů. Za asi 20 až 30 minut začne máslo tuhnout. Stále pokračujeme, až se malé kousky spojí ve větší a smetana se srazí v máslo v podmáslí. Odlijeme oddělenou kapalinu - podmáslí. Pak dřevěnou vařečkou mícháme, plácáme a stlačujeme máslo ve snaze vymáčknout z něj co nejvíce vody. Získané máslo propláchneme chladnou vodou přímo z vodovodu. Zase odstraníme stejným způsobem co nejvíce vody, abychom snížili kyselost. Jestliže je náš produkt potom příliš sladký, přidáme špetku soli.
Stloukání másla v kuchyňských robotech
Dnes v moderních domácnostech je možno stloukat i v kuchyňských robotech s nasazenou šlehací metlou nebo s otáčivými šikmo skloněnými lopatkami např. v zařízení typu Bosch blender na objem asi 2 šálků smetany a 1/4 lžíce soli. Zařízení ochladíme v lednici, naplníme a šleháme za vysokých otáček po dobu asi 20 vteřin, dokud smetana nepřilne na metlu (nebo lopatky). K uspíšení tvorby másla můžeme přidat ledovou vodu, nikoliv led.
Pokračujeme dále pomalými otáčkámi (3 ot./minutu).
Když je nejhůř můžeme máslo připravit pouhým a vytrvalým třepáním v plastikové nádobě. Plastikovu nádobu naplníme do poloviny šlehačkou a zaděláme těsně víčkem a třepáme. Obsah stále intenzivně protřepáváme a když nás bolí ruce zapojíme i svoje hosty, případně děti. Pak jim namažeme na chlebíček "jejich" vlastnoručné vyrobené máslo a po takovém tělocviku jim bude jistě chutnat.
Odkazy:Metal Dazey Churn - ruční a elektrické otáčivá stloukací historická a nová zařízení na výrobu másla.
Stloukací zařízení - historická galerie všech stloukacích zařízení s mnoha dalšími odkazy.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME