Kočičí svatba neboli "svarba"
(Oldřich Dufek:"Jak se u nás vaří", svazek 102, str. 25, Práce Praha, 1980 a "Prima vařečka", TV Prima, duben 2001, česká kuchyně)Podle výzkumů M. Beranové se ve středověku často vařily hrách a kroupy spolu; na počátku 19. století se tomuto jídlu říkavalo "česká svatba". Krup se jedlo ještě více než hrachu. Pro chudé představoval hrách s kroupami základ jídla. V instrukcích písaře ze špitálu sv. Pavla za Poříčskou branou bylo zapsáno k rokům 1585 a 1594, že se má chudým vydávat na týden "pět čtvrtec hrachu, půldruhého věrtele krup ječných (ty byly horší), "časem něco pšeničných" (ty byly lepší) a "čtverec pohaniny" (pohanky), což bylo asi 29,5 litru hrachu a 35,1 litru krup.
Suroviny:200 g hrachu nebo cizrny200 g krupsůlkmín50 g slaniny2 lžíce sádla1 cibuli4 vejceolej nebo sádlo
Příloha: sázená vejce, chléb
Postup přípravy:Hrách předem namočíme a když je nabobtnalý uvaříme ho doměkka.Zvlášť uvaříme i kroupy s kmínem, které po uvaření propláchneme studenou vodou a promastíme rozpuštěným sádlem.Uvařený hrách smícháme s kroupami a osolíme.Přidáme rozpuštěnou nakrájenou slaninu, na které jsme krátce osmahli jemně nasekanou cibulku.Při podávání klademe na každou porci sázená vejce.
Literatura:Magdalena Beranová: "Jídlo a pití v pravěku a ve středověku", Nakladatelství Academia, Praha 2005.
Poznámka DDK
Cizrna - je v tomto pokrmu také výborná. Můžeme ji pak posypat pokrájenou teplou a ostrou paprikovou klobáskou.
Svarba - bývala dříve prokladána kousky uzeného masa nebo jitrnicemi.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME