Nejčastěji připravované druhy kávy - přehled
(Z prospektu supermarketu pro podnikatele "Makro, 2009)

Ernie Barnes: Přestávka na kávu
  • ESPRESO - malý šálek silné kávy připravené ve speciálním vysokotlakém kávovaru protlačením horké vody přes určité definované množství kávy. Nejlepší espreso bývá připraveno klasicky ručními pákovými kavovary, které dokáží na povrchu kávy vyrobit hustou pěnu.
    Klasickou porci espresa tvoří 7 g kávy a 30 ml vody. Pro milovníky silné kávy je určeno "RISTRETTO, kdy na stejné množství kávy použijeme jen 20 ml vody. LUNGO - je dvojitá porce kávy tj. 14 g přibližně na 50 ml vody.
  • CAPPUCCINO - správné cappuccino začíná u kvalitního mléka, z kterého našleháme horkou párou mléčnou pěnu. Do šálku s espresem (viz výše) přidáme ve stejném poměru teplé mléko a mléčnou pěnu. V mnoha kavárnách se používá ke zdobení cappuccina skořice, kakao nebo čokoláda, popřípadě šlehačka.
  • MACCHIATO - je ozdobná příprava kávy jako u cappuccina, ale použije se jen espreso a mléčná pěna..
  • LATTE - připravíme když na jeden díl kávy dáme dva až tři díly teplého mléka
  • TURECKÁ KÁVA - originální receptura předepisuje rozmíchání porce velmi jemně namleté kávy s vodou popřípadě s ještě s cukrem a uvedení této směsi do varu v klasické "džezvě". Džezva je nádobka z mosazi, mědi, stříbra nebo oceli speciálně používaná na arabské kávy. Vodu s kávou necháme celkem třikrát dovést k varu, necháme ji usadit a již můžeme servírovat
  • MOKA KÁVA - je u nás nepříliš používaný způsob, který spočívá v použití speciální dvoudílné šroubovací konvice. V její spodní části je voda a ve středu je zasunuto sítko s mletou kávou. Zahříváním ve spodní části dojde k varu vody a horká pára středním trubicí proniká přes sítko do horní části konvice a cyklus se opakuje za vyluhování kávy na sítku. Čistý nápoj tj. n aše káva zůstane ve spodní části nádoby většinou tvarované jako konvice.
  • ALŽÍRSKÁ KÁVA - je káva ozdobená šlehačkou a přelita vaječným krémem., který pozvolna stéká na dno sklenky.
  • IRSKÁ KÁVA (IRISH COFFEE) - je káva smíchaná s třtinovým cukrem a irskou whisky, zjemněná smetanou, kterou do ní nakonec pozvolna vlijeme.
  • AMERICANO - je připravena ze dvou dílů espresa a dvou dílů vody. Tuto kávu můžeme bez problému konzumovat ve větším množství.
  • FRAPÉ, LEDOVÁ KÁVA je osvěžující letní káva. Do šejkru připravíme rozpustnou kávu, cukr a mléko a vše důkladně protřepeme. Nalijeme ze šejkru do šálků , kde kávu můžeme ozdobit smetanou.

    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]