Sahlab
(Recept z internetu od Mary Kay Radnich, 2005, arabská kuchyně)
Sahlab, sahlep nebo saloop - je arabský (egyptský, turecký aj.) horký nápoj, který je připravován ze stejnojmenného škrobu získávaného z podzemního oddenku vstavače - horské orchideje "Orchis mascula". Název je odvozen z arabského "tha lep", zkrácené formy arabského výrazu pro "liščí varlata". Tento škrob, můžeme koupit v Egyptě již připravený jako práškovou směs všeho nezbytného. Obsah sáčku jen přidáme do šálků s horkým mlékem, zamícháme, případně ještě přidáme růžovou vodu. Tímto způsobem připravíme nápoj s jedinečnou chutí, příjemného zejména v chladných dnech. Dnes je originální balení "Sahlab" již k dostání v ČR v prodejnách s orientálním zbožím (např. v Praze v prodejně FARAH, Myslíkova 5). Poněvadž dříve bylo velmi obtížné získat tuto práškovou směs, byl napodobován recepty, ve kterých byl použit jako náhrada sahlepu - kukuřičný škrob. V podstatě jde o výrazně ochucený a zředěný pudink s aromatickým kořením.
Suroviny:
  • 1 1/2 lžíce práškové směsi Sahlab nebo 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 4 šálky mléka
  • 3 lžíce cukru nebo podle chuti
  • 2 lžičky růžové vody nebo vody z pomerančových květů (není nutné)
  • 2 lžíce jemně nasekaných pistáciových oříšků
  • mletá skořice


  • Postup přípravy:
    Smícháme Sahlab-prášek (koupený) nebo škrob s několika lžícemi mléka. Zbytek mléka uvedeme do varu. Vařící mléko nalijeme na škrobovou směs. Intenzivně mícháme, aby se nevytvořily cucky. Směs chvíli ohříváme při velmi nízké teplotě, stále za míchání, až je směs přiměřeně zahuštěná (asi během 10 minut). Pak vmícháme cukr a růžovou vodu nebo vodu z pomerančových květů (pokud si to přejeme a máme je k dispozici). Podáváme v šálcích s nasekanými pistáciovými oříšky a posypané mletou skořicí. Povrch můžeme také posypat strouhaným kokosem.
    Sahlab se stal populárním nápojem také v Anglii již v 17. století. Byl tehdy považován za dobrý nápoj k povzbuzení žaludku a k odstranění zažívacích potíží. Z Anglie pochází i následující recept využívající k zahuštění jako náhražku opět kukuřičný škrob. Postup je téměř stejný jako v předchozím případě; rozdíl je jen v jeho ochucení vanilkou. Napadá mně, . . . nemohl bych si tento sahlab připravit přiměřeným zředěním vanilkového pudinku mlékem, z prášku připraveného z běžně prodávaného v sáčku s označením "Vanilkový pudink"?
    Sahlab - egyptský kořeněný nápoj
    (Recept z internetu, 2005, anglická kuchyně)

    Suroviny pro 1 porci:
  • 2-3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 šálku vody
  • 2 šálky mléka
  • 1 lžička vanilkového cukru nebo podle chuti
  • špetka skořice, nebo podle chuti
  • špetka nastrouhaného kokosu nebo podle chuti

    Postup přípravy:
    Smícháme škrob a vodu v malém šálku a dobře rozmícháme. Nalijeme mléko do těžkého polévkového hrnce a ohříváme na velmi malém ohni. Těsně před tím než začne mléko vařit zamícháme do mléka škrobovou směs. Přidáme vanilku a cukr, a osladíme podle chuti. Uvedeme do varu za stálého míchání a zahříváme asi 2 minuty. Přelijeme nápoj do dezertních misek a posypeme mletou skořicí a kokosovou moučkou.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]