Káva nejen turecká
»"Prášková káva - musí být tak jemná, aby prošla nejjemnějším sítem. Voda s kávou v poměru deset k jedné, v stříbrné konvičce se položí na slabý oheň po dobu tři očenášů. Kdo má rád lahodné chutě může přidat trochu cukru, cedrovou kůru nebo fialkový kořen, které ji osladí a přidá aroma. Káva připravená tímto způsobem pročistí mysl a je dobrá na žaludek"«

(Luigi Ferdinando, Count de Marsigli - poznatky z tureckého zajetí v letech 1683 - 1685)
Turecká káva připravená v džezvě
Suroviny na 1 porci:
  • 7-10 g kávy
  • 10 g cukru
  • 100 ml vody

  • Postup přípravy:
    Do džezvy (100 ml) nasypeme umletou kávu, přidáme podle chuti cukr, zalijeme šálkem studené vody a zahříváme až káva vzkypí. Pěnu přendáme do šálku a kávu necháme ještě jednou až dvakrát vzkypět. Pak ji opatrně nalijeme do šálku, aby kávová sedlina zůstala v džezvě. Vyplatí se, asi po třech minutách po posledním vzkypění přidat po lžičku studené vody. V kávě se lépe usadí sedlina tak, že po jedné minutě ji můžeme nalévat do malého vyhřátého moka šálku.
    džezvaDžezva - je malá konvice o obsahu 100 až 200 ml s dlouhým držadlem zhotovená z pocínované mědi nebo hliníku, ale můžeme použít i malou pánvičku. V džezvě mužem připravit "kávu ARAB". Do nádobky nasypeme moučkový cukr a postavíme ji na horkou plotýnku, kde necháme cukr zvolna roztavit. Když již začíná karamelizovat, nalijeme na něho do džezvy opatrně jen pod hrdlo vodu, přivedeme k varu, odstavíme a nasypeme kávu. Promícháme lžičkou a po opětovném vzkypění máme svoji kávu ARAB hotovou. Přelijeme ji do šálku.
    V některých arabských zemích přidávají do kávy koření: např. drcený kardamom, kousky skořice nebo několik hřebíčků. Někde nabízejí vodu z pomerančových květů, kterou vždy přidáváme jen v malém množství - jedné až dvou kapek na porci. Jemenská káva "KAHVA MUR" je připravována spařením velmi jemně mleté kávy s přídavkem hřebíčku a zázvoru.
    Krémová káva
    Suroviny na 1 porci:
  • mléko
  • cukr
  • smetana
  • mletá káva

  • Postup přípravy:
    Nejprve dáme vařit mléko s cukrem. Ještě za varu přilévámem za stálého šlehání smetanu. Pak do horkého přidáme kávu, jemně promícháme a dáme ještě společně přihřát. Podáváme ve sklenicích.
    nahoru

    Vídeňská a mramorová káva
    Suroviny na 1 porci:
  • 7 g mleté kávy
  • 10 g cukru
  • 150 ml vody
  • šlehačka

  • Postup přípravy:
    Vysokou sklenici naplníme kávou připravenou v konvici nebo filtrací a přidáme dotuha ušlehanou smetanu. Pokud jsme osladili kávu již při přípravě a smetanu při šlehání, není třeba již kávu sladit. Jinak k ní podáváme jemný krystalový cukr a povrch můžeme poprášit kakaem. Pokud do hotové předem oslazené, vlažné a přecezené kávy, přidáme smetanu tak, že ji přiléváme opatrně po skle, aby se příliš nepromíchala s kávou - podáváme nejlépe ve skleněných pohárech - mramorovou kávu.
    nahoru
    «Vaření kávy bylo u něj důležitým obřadem. Měl nejlepší holandskou kávu, jakou bylo možno dostat, a starostlivě ji opatroval v uzavřené nádobě. Tuhle kávu Ezra (Pound) každé ráno otvíral a připravoval tak, že nabral malou lžičku a položil ji na surové plátynko anebo myslím na jemné lněné plátno, které měl kdovíjak napnuté nad šálkem, a přeléval přes ně vřelou vodu po jedné dvou kapkách. Jen takto, podle názoru básníka, vznikne káva, která se dá pít. Popíjeli jsme ji, silnou a dobrou spolu.«

    (William Carlos Williams, 1883-1963, americký básník: "Autobiografie", Revue svět. literatury, 5/1975)
    Francouzská káva
    Suroviny na 1 porci:
  • 7 g mleté kávy
  • 20 g cukru
  • 1 žloutek
  • 150 ml vody

  • Postup přípravy:
    Žloutek utřeme s moučkovým cukrem, zalijeme filtrovanou kávou a rozmícháme. Podáváme ve sklenici, ve které jsme utřeli žloutek s cukrem. Není již třeba doslazovat.
    »"Dej mi muže, jenž pije dobrou horkou, černou, silnou kávu k snídani! Muže jenž kouří dobrý černý, tlustý doutník po obědě! Nakrásně můžeš honit se za zdravou výživou, nebo hořce brojit proti kávě! Však já znám kouzlo šálku kávy! Jen mně nech udělat pro muže jeho kávu - je mi jedno, která po něm šilhá okem! Dejmi dvě sirky na den - jednu před kávou na snídani, druhou na jeho doutník po obědě! Jen ať si zkouší všechny hurisky křesťanstva zapálit oheň v jeho srdci!"«
    (Helen Rowland, 1875-1950, americká novinářka a humoristka)
    Káva s napěněným mlékem v espressu
    Suroviny na 1 porci:
  • 7 g mleté kávy
  • 100 ml polotučného mléka
  • cukr podle chuti

  • Postup přípravy:
    V espressu uvaříme malý šálek silné kávy. Studené polotučné mléko nalijeme do misky a dáme pod parní trysku tak, aby malý otvůrek na trysce byl zároveň s hladinou mléka. Pustíme parní trysku a mléko napěníme. Přilijeme kávu a podle chuti osladíme.

    Irská káva
    Irská káva - byla údajně poprve připravena v době před druhou světovou válkou, kdy začínala přeprava zboží hydroplány mezi Irskem a Amerikou. Jeden z amerických pilotů, přiletěl do Irska a chtěl smetanový dort a kávu. Protože obojí chtěl hodně rychle, hostinský Joseph Sheridan, šéfkuchař u Foynes (kraj Limerick) mu to naservíroval vše tak říkajíc dohromady a navíc přidal irskou whisky na zahřátíl. Tak údajně byla připravena první irská káva. Foynes je přístav a byl předchůdcem dnešního mezinárodního letiště Shannon na západu Irska. Jiná verze přisuzuje vznik "Irish Cofee" konkrétně na noc 10. listopadu 1952, kdy na uvedeném letišti v restauraci "Buena Vista" vznikla vzájemnou spoluprací majitele restaurace Jack Koepplera a cestovatele-spisovatele Staton Delaplane. Odtud se pak recept rozšířil do celého světa. Recepty na irskou kávu se různí podle oblastí, kde se připravuje – někde přidají kakao jinde vanilkový cukr, základ zůstává ale vždy stejný. V Čechách se irská káva v restauracích podává se šlehačkou, ale to je omyl, na správnou irskou kávu patří smetana!
    Irská kávaPostup přípravy:
    Připravíme jako obvykle překapávanou kávu nebo jakoukoli filtrovanou kávu. Do sklenice nasypeme cukr, který rozmícháme s kávou - správně tam patří hnědý nerafinovaný cukr, ale můžeme použít i bílý nebo karamel. Přilijeme 5 ml pravé irské whisky. Smetanu lijeme velice opatrně přes obrácenou stranu lžičky.V tom vězí kouzlo irské kávy - káva a smetana se nesmí spojit. Kávu pak libovolně ozdobíme - například zrnkem kávy nebo čokoládou.

    Instrukční VIDEA ze stránek: videojugBETA
  • How To Make An Espresso
  • How To Make A Cappuccino
  • How To Make A Caffé Latte
  • How To Make A Caffé Mocha


    Další recepty na přípravu kávy v DDK:
  • Egyptská káva - ´Ahva

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]