Meruňkový likér
(Recept z časopisu "Flóra na zahradě", str. 62, srpen 2006)
"Někdy sa sám sebe ptám: Kdo sme? Odkáď sme přišli? Kam míříme? Jáký má smysl lidská existence?
Pak si naleju odpověď. . . . . . . a je ně dobře!"
Suroviny:
  • 1,5 kg vypeckovaných meruněk
  • 1,5 litrů konzumního lihu
  • 200 ml brandy
  • 100 ml rumu
  • 600 ml vody
  • 700 g krystalového cukru


  • Postup přípravy:
  • Plně vyzrálé, šťavnaté a aromatické meruňky umyjeme, rozmačkáme a vložíme do větší asi 5 litrové skleněné lahve.
  • Zalijeme lihem, rumem, brandy a přidáme 300 ml vody.
  • Promícháme a necháme dva až tři týdny odstát a nekoštujeme.
  • Potom směs prolisujeme a získaný roztok smícháme se studeným cukrovým sirupem uvařeným předem ze 700 g cukru a 300 ml vody.
  • Promícháme, nalijeme do lahví, uzavřeme a necháme několik hodin stát.
  • Pak likér opatrně slijeme nebo přefiltrujeme, nalijeme do lahví a uložíme na chladnější místo.
  • No a po čase už možeme koštovat.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]