Historie čaje a příprava dobrého šálku čaje
(Epikure, nabídkový leták prodejny "Makro" (www. makro.cz,), srpen 2006)
Čaj - je přírodní produkt s bohatou a pestrou historií. Jeho historie začíná v Číně, neboť zde všechno před staletími začalo. O původu čaje koluje několik legend. Poprvé je čaj zmiňován v čínské historiii v době 2737 př.n.l. , v době kdy vládl císař Dhen Nung. She Nong) O něm se říká, že čaj objevil během své cesty po své říši. Nápoj měl nejenže vynikající chuť, ale i osvěžující a posilující účinek. Císař byl ze svého objevu tak nadšen, že začal pěstování tohoto zázračného keře podporovat. Tento vznešený císař zvaný "Božský vladař" ve svém spise "Pen-Ochao" (Kniha léčení) opěvuje čaj takto: "Neváhejte zasnoubit koření svých myšlenek s vůní této rostliny, neboť ona nemá ničeho z arogance vína, ze sebevědomí kávy a rovněž ne z upejpavé nevinnosti kakaa". První čínský název pro čaj byl "te" a ten se pak změnil na "chat". Evropě byl čaj poprvé představen v roce 1610, kdy připlul jeho první náklad holandskou obchodní lodí. Z Holandska se čaj dostal do Británie. V témže roce přivezl čaj do Nového světa (dnešního New Yorku) mořeplavec a obchodník Peter Stuyvesant a také zde čaj zaznamenal ihned velký úspěch a obyvatele zaujal. Od roku 1645 se čaj po Evropě velmi rychle šířil, ale ve většině zemí na něj bylo uvaleno vysoké clo. V Bostonu se stalo vysoké clo dokonce impulzem k zahájení boje za nezávislost dnešních Spojených států.
LimetkováSuroviny:
  • 4 čajové sáčky o hmotnosti 2 g / ks nebo 1 lžička na šálek
  • horká voda

    Postup přípravy:
  • Vodu uvedeme co nejrychleji do varu a ponecháme pět minut vařit, aby změkla.
  • Trochu horké vody použijeme k vyhřátí konvičky.
  • Čajové sáčky nebo sypaný čaj vložíme do konvičky a zalijeme vroucí vodou.
  • Čaj necháme vylouhovat avšak ne příliš dlouho - po pěti minutách může čaj zhořknout.
  • Vyjmeme čajové sáčky a výluh promícháme tak, aby měl jednotnou chuť (jinak zůstane silnější čaj na dně

    Ještě několik poznámek k přípravě čaje:
  • Čaj uchováváme v plechovkách vyložených papírem nebo ve skleněných dozách.
  • Takto skladovaný čaj musí být dobře uzavřen, jinak vyčichne a nasákne jinou vůní.
  • Nikdy čaj nevaříme, ale jen ho spařujeme v porcelánových nebo skleněnýh nádobách vařící vodou.
  • Čaj většinou spařujeme 4-6 minut; správný čaj má mít barvu zlata.
  • Tentýž čaj nikdy nespařujeme dvakrát a nikdy čaj neohříváme.
  • Nápoj nesmí přijít do styku s kovem.
  • Čajovou konvici používáme jen na čaj!
    Zelený čaj - pomáhá zahánět stres, prospívá zubům a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. Navíc slouží jako výborný prostředek při snižování špatného cholesterolu. Vysoký podíl antioxidantů zvaných "katechin" je hlavním původcem, proč je zelený čaj tak prospěšný. Antioxidanty pomáhají tělu odstraňovat volné radikály a tak pomáhají buňkám zůstávat zdravé. Říká se, že antioxidanty v zeleném čaji likvidují některé z negativních efektů stárnutí těla. Kvůli kofeinu, který obsahuje, by se ho ale měly vystříhat především děti. Těhotné a kojící ženy by ho měly pít jen v omezeném množství. Má se za to, že příznivé účinky zeleného čaje na snížení dopadu kardiovaskulárních chorob podporuje také teze o tzv. "asijském paradoxu". Ta hovoří o tom, že ačkoliv obyvatelé východní Asie velmi kouří, mají nižší procento výskytu kardiovaskulárních chorob. Zdůvodnění sice ještě není plně vysvětleno, ale "zázrak" se přičítá vysoké konzumaci zeleného čaje. Průměrné množství vypitého zeleného čaje je okolo 1,2 litru, díky čemuž dochází k antioxidačnímu ochrannému efektu. Antioxidanty, zvláště vysoké hodnoty polyfenolů, pak zřejmě různými způsoby zlepšují stav kardiovaskulárního systému. Díky "L-Theaninu", neesenciální aminokyselině, která se nachází v listech zeleného čaje, dochází podle určitých studií ke změně stresové reakce. L-Theanin údajně potlačuje podráždění nervové soustavy a díky tomu by mohl mít antistresový účinek. Tato chemikálie dokáže lidský organismus zklidnit do méně než třiceti minut, a to bez toho, že byste se cítili ospale. Zelený čaj má díky svým antioxidačním vlastnostem a schopnosti spalovat tuky a má pozitivní účinky i při hubnutí. Navíc jde o nezávadného pomocníka při hubnutí pro lidi, kteří trpí vysokým krevním tlakem nebo kardiovaskulárními chorobami, které jsou pro většinu lidí trpících nadváhou typické. Zelený čaj má také schopnost snížit hladinu špatného cholesterolu (LDL). Jde především o schopnost využít tuk jako zdroj energie místo jeho ukládání do tukových polštářů.
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]