Jak jsem dělala výborné višňové víno (2001)
(Vlastní recept, Kyjov, Jižní Morava, 2001)
Suroviny na 20 litrů - demižón:10 litrů višňové šťávy5 kg cukru svařeného v 5 litrech vody3 litry převařené vody na doplnění objemu na 16 až 17 litrů
1 balíček kvasinek "Vínka" a 1 balíček živné soli
Postup přípravy:Téměř přezrálé višně již s vysokou cukernatostí jsem prolisoval přes plachetku. Získanou ovocnou šťávu jsem mírně ohřál na 85°C. Mezitím jsem ve vařící vodě rozpustil cukr. Mírně vychladlý višňový mošt jsem nalil přes nálevku do vypařeného demižónu opatřeného již "dadalovou kvasnou zátkou". Ovocnou šťávu v nádobě jsem doplnil vychladlým (40 °C) převařeným roztokem cukru a převařenou vodou - na objem asi 16 litrů. Nádobu jsem uzavřel šroubovací zátkou. Po ochlazení roztoku jsem do nádoby vsypal kvasinky "Vínka" s živnou solí a s obsahem pořádně zamíchal. Již druhého dne započalo bouřlivé kvašení. Třetí den po zmírnění kvašení jsem nádobu umístil do sklepa s rovnoměrnější a nižší teplotou (23 °C).Při ochutnáváni mně všichni říkali, že toto víno je velmi dobré, a někdo to nepoznal od červeného hroznového vína. Tak jsem ten recept tady zapsal, abych ho mohl zase zopakovat, až se zase urodí hodně višní.
ZPĚT do kapitolyHOME