"Mystery liquör" podomácku
(Recept od našeho bývalého dobrého souseda pana Zdeňka Žižlavského v Kyjově, 1976)

Zdeněk Žižlavský, KyjovSuroviny:
  • 1 litr bílého vína
  • 750 ml vínovice nebo slivovice
  • 500 ml čistého lihu
  • 200 ml rumu
  • 800 g cukru
  • 3 pomeranče, na kolečka
  • 3 citróny, na kolečka

    Postup přípravy:
  • Všechny uvedené suroviny smícháme v třilitrové láhvi např. od okurek a necháme zakryté deset dní, za občasného zamíchání, vyluhovat.
  • Pak kapalinu slijeme a scedíme přes hustou čistou tkaninu.
  • Likér "Mystery" můžeme případně obarvit karamelem.
    »Jednou z nejkrásnějších tváří byl starý strýc - uječek. Viděl jsem ho stát jednou v sluneční záři nas zápraží jeho domku. Bílá košile s širokými rukávci, bílé široké třaslavice a bílé vlasy stařečkovi dodávaly jakéhosi až neskutečného patriarchálního rázu. Jako by v něm ožil kus dávné minulosti. Jednou nás pozval na "krampampuli". Co to je krampampule? Je to ten nejstrašnější nápoj, jaký si možno představit, ale v očích slováckého sedláka platil zřejmě za vzácnou pochoutku, za to nejlepší čím mohl hosta uctít. Přišli jsme k uječkovi dopoledne. Očekával nás a na stole byla připravena mísa, talířek s cukrem, láhev slivovice, krajáč husího sádla a velká sběračka. Uječek nás usadil u stolu a s obřadnou vážností jal se připravovati kouzelný nápoj. Do mísy nalil slivovice, naházel do ní cukru, načež slivovici zapálil, do modrého plamene pak naléval husí sádlo, které syčelo a škvařilo se. Míchal touto tekutinou, načež ji naběračkou nalil do našich sklenic. Nalil i sobě a zvedl svoji sklenku na naše zdraví. Nezbylo nám než se zaťatými zuby vypít tento lekvar, nechtěli jsme svého hostitele smrtelně uraziti. Oddechli jsme si, když jsme pohostinnou střechu dobrého uječka, po něhož čarovná karampampule byla si něčím takovým, jako je pro nás mařinková nebo ananasová bowle.«
    (Hanuš Jelínek (1878-1944), český spisovatel, překladatel: "Zahučaly lesy", Praha 1947)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]