Pampeliškové víno
Suroviny:
  • 1 litr pampeliškových květů i s kalíšky
  • 2,5 l vařící vody na spaření květů
  • 2 litry vody na sirup
  • 1,5 kg cukru
  • 2 citróny, na kolečka
  • 2 pomeranče, na kolečka
  • 40 g droždí

    Postup přípravy:
  • Pampeliškové květy spaříme v 2,5 litrech vařící vody a necháme je tak stát 24 hodin.
  • Pak vodu scedíme do 5 litrové láhve a vyloužené květy vyhodíme.
  • Svaříme 2 litry vody s 1,5 kg cukru a vzniklý cukrový sirup necháme schladit.
  • Sirup nalijeme do láhve, přidáme dva oloupané citróny a dva oloupané pomeranče bez jader nakrájené na kolečka.
  • Pak přidáme droždí rozpuštěné v malém množství násady.
  • Láhev dobře uzavřeme kvasnou zátkou a necháme 6 týdnu kvasit; kousky citrónu a pomeranče během této doby klesnou ke dnu.
  • Po šesti až osmi týdnech přetáhneme hadičkou vykvašené víno do lahví, dobře je uzavřeme a uložíme do sklepa ještě na 1/2 roku.
    Poznámka a doplnění - v jednom předpisu uvedeném v časopisu "Zahradkář" (květen 2010) autor zároveň s droždím přidává do zákvasu několik plátků zázvoru, 2 nakrájené limetky (místo citrónů) a jen jeden pomeranč. Nakonec zkuste sami, co vám bude lépe vyhovovat.
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]