Pampeliškové víno
Suroviny:1 litr pampeliškových květů i s kalíšky2,5 l vařící vody na spaření květů2 litry vody na sirup1,5 kg cukru2 citróny, na kolečka2 pomeranče, na kolečka40 g droždí
Postup přípravy:Pampeliškové květy spaříme v 2,5 litrech vařící vody a necháme je tak stát 24 hodin.Pak vodu scedíme do 5 litrové láhve a vyloužené květy vyhodíme.Svaříme 2 litry vody s 1,5 kg cukru a vzniklý cukrový sirup necháme schladit.Sirup nalijeme do láhve, přidáme dva oloupané citróny a dva oloupané pomeranče bez jader nakrájené na kolečka.Pak přidáme droždí rozpuštěné v malém množství násady. Láhev dobře uzavřeme kvasnou zátkou a necháme 6 týdnu kvasit; kousky citrónu a pomeranče během této doby klesnou ke dnu.Po šesti až osmi týdnech přetáhneme hadičkou vykvašené víno do lahví, dobře je uzavřeme a uložíme do sklepa ještě na 1/2 roku.Poznámka a doplnění - v jednom předpisu uvedeném v časopisu "Zahradkář" (květen 2010) autor zároveň s droždím přidává do zákvasu několik plátků zázvoru, 2 nakrájené limetky (místo citrónů) a jen jeden pomeranč. Nakonec zkuste sami, co vám bude lépe vyhovovat.
ZPĚT do kapitoly
HOME