Kvas z medu
(MF Dnes - Magazín na neděli, ruský předpis)
Kvas z medu - je neobyčejně osvěžující a jen mírně alkoholický nápoj - ani není příliš nákladný, vždyť pochází z Ruska.
Suroviny:
  • 300 g medu
  • 80 g rozinek
  • 80g citrón nakrájený na plátky.
  • voda
    Na zákvas
  • 10 g kvasnic
  • 1 lžička mouky
  • 2 lžíce vody

  • Postup přípravy:
  • Násadu dáme do větší nádoby, zalijeme šesti litry vroucí vody a když vše vystydne přidáme zákvas.
    Příprava zákvasu:
  • Kvasnice rozmícháme s moukou a vodou a kvasnou směs necháme 16 hodin odpočívat.
  • Když rozinky a citrónem vyplavou na povrch, vyjmeme je, a kvas nalijeme do čistých vypařených lahví ze silného skla.
  • Plníme je jen do 6/7 (cca 85 %) objemu, zazátkujeme a uložíme na pár dní do chladu.
    »"V hospodě měli plakát, který císař pán rozkázal vytisknout a všude vyvěsit. Na tom plakátě malíř namaloval, jak se fůra sena převrhla a zabila kočího. A pod tím bylo napsáno, že tohle zavinila kořalka, že se proto nesmí pít. A pod tím vším byla police a na ní byla jedna láhev kořalky vedle druhé, každá jiná a hlavně rum. Plakát stářím zežloutl, ale kořalky byly denně čerstvé."

    (Jan Werich, 1905-1980 - český divadelní a filmový herec, scénárista a dramatik)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]