Chicken tikka masala - bylo v roce 2001 prohlášeno tehdejším ministrem zahraničních věcí Robin Cookem za nefalšované britské jídlo a to "nejen proto že je nejpopulárnější, ale proto, že je ilustrací toho, jak Británie dokáže vstřebat a přizpůsobit se vnějším vlivům". Stačí si je objednávat pod zkratkou CTM. Kuře na způsob "tikka" bylo převzato během mongolské okupace severní Indie v 15. až 17. století. Slovo "tikka" pochází z afgánského jazyka pantúštiny a znamená "kousky", v tomto případě asi čtyřcentimetrové kousky masa - kuřecího nebo jehněčího. Maso je marinované ve směsi jogurtu a drcených surovin jako jsou paprika, zázvor, česnek, kurkuma, kardamom, římský kmín (cumin), dále citrónová šťáva, olej nebo přepuštěné máslo ghee. Maso se pak griluje na rozpáleném povrchu pece "tandoori" a podává se s osmahnutou cibulí a různými indickými plackami. Omáčka "masala" také pochází z Indie. Je to směs drceného koření a najdeme ji již namíchanou v sáčcích i na poličkách našich obchodů. V tradiční indické kuchyni se kombinace "chickem tikka" s omáčkou "masala" nikdy nejedla. Tomu dali podnět Skotové, přesněji jeden kuchař a jeho zákazník v indické restauraci v Glasgowě, v roce 1967. Když dostal zákazník na stůl "kuře tikka", požádal číšníka, zda by mu k tomu nemohl dát nějakou indickou omáčku, aby to nebylo tak suché. Kuchař pohotově vyklopil na pánvičku plechovku rajčatové polévky, přidal hrst drceného koření a lžíci husté smetany. Zákazník byl s kombinací velmi spokojen a restaurace toto jídlo, nazvané již "chickem tikka masal" dala trvale na jídelníček. A dnes se prodává v osmi tisících indických restauracích v Británii třiadvacet milionů jeho porcí ročně. Pokrm se podává s vařenou indickou rýží basmati. Navíc je prodáván v ohromném množství v obchodních řetězcích buď jako polotovar nebo konzervovaný.(Benjamin Kuras: "Nejpopulárnější britské jídlo", časopis Euro 46, str. 93, listopad 2006).Suroviny pro 4 porce:
Na omáčku masala:2 lžičky čerstvého zázvoru, nastrouhaného nebo nasekaného najemno 2 lžičky česneku, nasekaného najemno 1 lžička na prášek drceného římského kmínu - cuminu 1 lžička na prášek drceného koriandru 1/4 lžičky mleté kurkumy 1/2 až 1 lžičky drceného cayennského pepře 1 lžíce mleté sladké papriky 1 lžička práškového koření garam masala
Na přípravu kuřete tikka:3 ks kuřecích prsíček, na větší kostky 4 lžíce olivového nebo pozemnicového oleje 5 celých kardamových tobolek asi 5 cm dlouhou celou skořici 1 1/2 cibule, najemno 1 velké rajče, na malé kostky 1 lžička rajčatového protlaku (pyré) 150 ml vody sůl podle chuti
Na zjemnění a ozdobení pokrmu:jogurt nebo 1 plechovka kokosového mléka, není nutné čerstvé lístky koriandru
Postup přípravy:
Příprava masala omáčkyV misce smícháme zázvor, česnek, římský kmín, koriandr, kurkumu, cayennský pepř, koření garam masala a papriku.
Příprava voňavého oleje-čónsu a osmahnutí cibule.Na pánvi ohřejeme olej na na středně silném ohni a když je olej horký, vložíme do něho celé tobolky kardamomu a celou tyčinku skořice. Koření ponecháme v horkém oleji několik vteřin a pak je vyjmeme a tento olej zvaný "čóns" získá nádhernou vůni. Přidáme cibuli a za míchání ji osmahneme dohněda.
Přídavek směsi koření
Přidáme omáčku masala a asi minutu mícháme.
Přídavek zbývajících ingrediencíPřidáme rajské jablíčko a tomatové pyré, micháme zase asi jednu minutu až se všechno spojí. Pak přidáme vodu a kapalinu uvedeme do mírného varu za stálého míchání. Omáčku ochutnáme a pokud je potřeba podle chuti osolíme.
Příprava kuřecích prsíčekOsolené kostky z masa kuřecích prsíček promícháme důkladně s omáčkou masala, spolu povaříme za míchání 10 ža 12 minut nebo až je kuřecí maso již měkké. Zjistíme to tak, že vyjmeme jeden kousek, ostrým nožem rozkrojíme a posoudíme zda je maso již křehké a měkké. Pro zjemnění chuti omáčky můžeme přidat jednu malou plechovku kokosového mléka nebo středně velký kelímek jogurtu. Vše zase dobře zamícháme a asi 5 minut provaříme.
Zdobení a podávání pokrmuKuře tikka s omáčkou přendáme na servírovací mísu a ozdobíme zelenými lístky koriandru a podáváme.
Instrukční VIDEO:Chickem tikka masala - instruktážní video ze stránky videojugBETA
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME
![]()