Kuřecí prsa se zeleninovým ragů v listovém těstě s houbovou omáčkou
(Robert Bedeh: "Co si dáme dnes?" pořad
TV Paprika, duben 2005, maďarská kuchyně)
Suroviny pro 2 porce:
  • 1 celá kuřecí prsa (tj. dvě poloviny)
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 100 g pórku
  • 5 až 6 červených a zelených kalifornských paprik (sladká zvonová paprika - kapie neboli pimientos)
  • 600 g listového těsta
  • 1 vajíčko, rozšlehané
    Na bylinkové máslo:
  • 200 g másla o pokojové teplotě
  • 1 lžíce bazalky, nasekaná
  • 1 lžíce petrželky, nadrobno
  • 1-2 stroužky česneku, nakrájený
    Na smetanovo-houbovou omáčku:
  • 400 g hlívy ústřičné
  • 1 smetanu na vaření
  • 1 lžíce mouky

    Postup přípravy:
  • Kuřecí prsa pokud jsou spojena rozpůlíme, z obou stran opepříme a osolíme.
  • Pánev ohřejeme na maximum, přidáme trochu olivového oleje a prsíčka osmahneme z obou stran.
  • Kuře restujeme proto, aby mělo lepší chuť, než kdybychom je jen syrové zabalili do těsta a upekli v troubě.Orestované maso si lépe uchová všechny chutě a během další tepelné úpravy.
  • Osmahnuté kuřecí prsíčka dáme stranou na talíř ochladit, pórek rozebereme na lístečky a nakrájíme na proužky, barevné papriky nakrájíme na nudličky.
  • Na pánvi po masu tuto zeleninu krátce a při vysoké teplotě osmahneme, získáme hezky barevné zeleninové ragů.
  • Čerstvá zelenina nepotřebuje dlouhou přípravu a nakonec ji budeme ještě péci v troubě spolu s kuřetem.
  • Zeleninu nasypeme na talíř s kuřecím masem a necháme také vychladnout, protože budeme pracovat s lístkovým těstem. Musíme pracovat velmi rychle, neboť při pokojové teplotě i teplu našich rukou se listové těsto s vysokým obsahem másla velmi rychle ohřívá a pak se rozpadá a při práci trhá. Mezitím si připravíme bylinkové máslo.
    Příprava bylinkového másla:
  • Změklé máslo o pokojové teplotě smícháme vidličkou s bazalkou.
  • Nejlépe když použijeme mraženou bazalku, která je aromatičtější a proto lepší než bazalka sušená.
  • Přidáme česnek, najemno nasekanou zelenou petrželovou nať a trochu soli a promícháme.
  • Mimochodem toto bylinkové máslo můžeme namazat třeba na toasty a dá se také použít i na řadu jiných věcí např. můžeme přidat i cibuli červenou či bílou, jednoduše jakoukoliv čerstvou přísadu podle chuti.
    Příprava balíčku z listového těsta:
  • Chkladné listové těsto rozválíme na kruhový plát.
  • Pracujeme rychle, aby se neohřálo a i rukama se ho dotýkáme co nejméně.
  • Těsto můžeme rozválet úplně natenko nebo na silnější plát, podle toho jak to máme rádi.
  • Teď upřednostníme silnější plát; mimochodem listové těsto obsahuje velké množství kalorii a bude u tohoto pokrmu sloužit zároveň jako příloha.
  • Vykrojíme kruh, aby byl co nejkrásnější a ještě ho trochu vyválením zvětšíme.
  • (Listové těsto dostaneme koupit mražené téměř všude, ale můžeme si ho sami připravit doma, ale je to velmi náročné a je s tím příliš práce).
  • Zeleninu dáme hezky doprostřed těsta na hromádku, na ni položíme kuřecí prsa a potřeme okraje rozšlehaným vejcem, aby se dobře spojily.
  • Prsa ještě ochutíme bylinkovým máslem, pak vytáhneme oba okraje k sobě a pomalu po částech těsto rychle tlakem prstů slepíme.
  • Pokud se nám někde roztrhne, tak díru zalepíme kouskem těsta potřeného vajíčkem.
  • Pečící plech vyložíme papírem na něho položíme v těstě zabalené prsíčka s ragů a bylinkovým máslem a povrch potřeme rozšlehaným vejcem, aby po upečení byl krásně zlatohnědý.
  • Troubu předehřejeme a udržujeme na na 180 až 200°C.
  • Vyjmeme z trouby a při servírování porci trochu rozřízneme nebo přeřízneme.
  • Podáváme se smetanovou omáčkou z hlívy.
    Příprava smetanové omáčky z hlívy:
  • Hlíva je velmi zdravá a velmi snadno se s ní pracuje, protože je brzy hotová, raz - dva, teďf ji nakrájíme ji na tenké nudličky, odřízneme jenom kořínky, protože mohou být špinavé.
  • Na stejné pánvi po zelenině usmažíme i hlívu. napřed ji musíme celou umýt celou, kořenová části jsou tvrdší a tak je odřízneme a můžeme je restovat.
  • Nakrájené houby vložíme na pánev, osolíme, opepříme a přidáme petrželku.
  • Smetanová houbová omáčka, kterou připravujeme, je vynikající když je v ní hodně petrželové natě.
  • Když se houby vypaří z hub voda, začnou se houby restovat.
  • Houby jsou za chvíli hotové, posypeme je trochou mouky, promícháme, podlijeme smetanou, znovu promícháme a přidáme petrželovou nať.
  • Případně přidáme ještě trochu smetany pokud je omáčka příliš hustá.
  • Uvedeme ještě do varu a odstavíme až do doby než budeme pokrm podávat.
    Doprostřed talíře dáme upečené těsto s prsíčky a zeleninovým ragů, okolu bohatě zalijeme smetanovou houbovou omáčkou, která se k tomuto těstu výborně hodí.
  • Přizdobíme trochou petrželové natě a je hotovo.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]