Indonéské pečené kuře - Ayam Bakar Padang
(Soňa Čermáková: "Indonésie", Malang, 2001, a internetové stránky, indonéská kuchyně)
Suroviny pro 4 porce:400 g kuřecího masa1 ks skořicové kůry vcelku3 stroužky česneku5 limetkové listy
1/2 plátku kurkumy3 stonky citrónové trávy3 lžíce oleje500 ml kokosového mléka100 ml hustého kokosového mléka - smetany
Na kořenící směs:4 červené chilli papričky2 stroužky česneku4 cibule šalotky (jarní cibulky)1/2 lžíce koriandrových semínek1/2 lžička římského kmínu (cumin)1/2 lžička pepře2 cm oddenku zázvoru2 cm kořene galangalu3 cm čerstvého kardamomu3 candlenuts
Postup přípravy:
Suroviny pro kořenící směs smícháme a utřeme v třecí misce či robotu nebo je utlučeme hmoždíři.Na pánvi rozehřejeme olej přidáme do ní kořenící směs, skořici, česnek, listy citronely, kardamom a citrónovou trávu a počkáme několik vteřin až se směs rozvoní. Přidáme kuřecí maso a smažíme je až je asi zpola hotové, pak přilijeme méně husté kokosové mléko. Ztlumíme oheň a vaříme 1-2 minuty, abychom zredukovali kapalinu.Přidáme husté kokosové mléko/smetanu a opět vaříme za účelem zahuštění kapaliny.Potom porce kuřete vyjmeme a necháme je ochladit.Zahuštěnou omáčkou potřeme (glazeujeme) povrch kuřecích porcí, vložíme je do trouby a dopečeme dozlatova.
Poznámky DDK:
Kurkuma / Turmeric / Kunyit - intenzivně žlutý oddenek druhu zázvoru se silnou chutí, před použitím kůru oškrábeme. Jestliže nemáme čersvý oddenek kurkumy můžeme použít práškový (1 lžíce= 2,5 cm čerstvé kurkumy). Toto koření žluté barvy, někdy také nazývané japonský šafrán, prokazuje našemu zdraví výbornou službu. Má vynikají protizánětlivé účinky, funguje jako prokazatelný antioxidant a zmírňuje artritidu. Navíc pomáhá při svalové a pooperační bolesti a otocích, a to bez vedlejších účinků ostatních léků proti bolesti. Kurkuma také může bojovat proti rakovině. Léčivá síla pochází z její aktivní složky - "curcuminu". Ve studii publikované v lékařském časopise "Blood" vědci zveřejnili, že přidáním curcuminu do rakovinových buněk jich byla většina potlačena a ostatní se přestaly rozšiřovat. Další výzkumy odhalily, že konzumace curcuminu může ochránit kůži během léčení rakoviny ozařováním.
"American Journal of Epidemiology" zase zveřejnil, že kurkuma významně podporuje mozkové kognitivní funkce (vnímání, paměť, představivost, myšlení), zejména u starších lidí. Jedná se tedy o přírodní a velmi účinný mozkový doping (i-Dnes).
Citrónová tráva / Lemongrass / Serai - tuhá, rákosu podobná tráva s pronikavou citrónovou vůní, většinou používána do polévek, masitých a rybích jídel. Před použitím odřízneme její kořen, odstraníme vnější tuhé listy a použijeme pouze měkkou její vnitřní část. Když nemáme čerstvou citrónovou trávu, nahradíme ji lžící trávy sušené nebo několika dlouhými a tenkými proužky citrónové kůry na každý čerstvý stvol 20 cm.
Candle nut / Kemiri - kulaté, smetanově zbarvené oříšky voskovitého vzhledu, tvarem připomínající lískové oříšky. Jsou hlavně používány pro zvýraznění chuti kořeněných past. Skladujeme je v lednici, abychom zabránili jejich žluknutí. Jako náhradu můžeme použít oříšky makadanové nebo kešu.
Galangal, Galgal / Laos, Lengkuas - je velmi houževnatý oddenek odrůdy zázvoru a s chutí připomínající hořčici. Jestliže nemáme čerstvý oddenek galangalu můžem ho nahradit polovičním množstvím sušených plátků, které před použití namočíme na 30 minut do vody. Můžeme použít galangal drcený na prášek prodávaný i u nás jako tzv. "laos" (1 lžička = 2,5 cm čerstvého oddenku).
Skořice / Cinnamon / Kayu manis - je tlustá, tmavě hnědá kůra stromu skořicovníku. Při vaření používáme kůru vcelku, která poskytne pokrmu rovnoměrnou vůni a nikdy ho nepřidáváme drcený.
Lime/Jeruk - existuje několik typů lime používaných v Indonésii k vaření. Kaffir lime, Jeruk purut, jsou nejsilnější aroma (má velmi silnou vůni), mají však málo šťávy a používají se jen jejich rozdrcené kůra. Kulatá, se žlutou kůrou velikosti golfového míčku je limetka "jeruk nipis" a malá, tmavě zelená je limetka "jeruk limau", je používána jejich vymačkaná šťáva.
Lime Leaf / Daun Jeruk - Indonesané používají v kuchyních pouze listy druhu Kaffir lime.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME