Čínské pečené kuře Lin
(Dagmar Lánská: "Čínská kuchyně", Pressfoto Praha 1978, čínská kuchyně)
Kuře Lin - podáváme s rýží nebo s nudlemi a zeleninovým salátem. Podáváme je na stůl nenaporcované a hosty necháme odlupovat tyčinkami kousky křehkého kuřete a smáčet v připravené omáčce.
Suroviny:
  • 1 kuře o váze asi 1 kg
    Na marinádu:
  • 2-3 cm oddenku zázvoru, nastrouhaný
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 2 lžíce dezertního vína (sherry) nebo rýžového vína
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 lžička skořice mleté nebo 2 kousky celé skořice
  • 2 lžíce oleje
    Na omáčku:
  • 1 lžička paprikové pasty
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 stroužek česneku rozetřený se solí
  • 1 lžíce oleje.
    Příloha: rýže, nebo nudle se zeleninou.

    Postup přípravy:
  • Očištěné kuře rozpůlíme a každou polovinu potřeme marinádou ze všech stran.
  • Pak je necháme na pekáčku odležet 2-3 hodiny v chladu.
  • Odleželé kuře upečeme se zbytkem marinády dočervena v troubě.
  • Podle potřeby podlijeme vodou a občas kuře potřeme vypečenou šťávou.
  • Mezitím připravíme omáčku prostým smícháním přísad, doporučenou paprikovou (chilli) pastu můžeme nahradit lžičkou směsi sladké a pálivé mleté papriky, krátce osmahnuté na lžíci oleje, nebo koupíme pastu podobného složení prodávanou na trhu.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME









    [CNW:Counter]