Peruánsko-čínské kuře na rožni
(Thomas Robson:"Entreé to Asia", knižní vydání receptů ze stejnojmenného televizního seriálu, str. 119, 1998, thajská kuchyně)Když před časem hlavní postava TV-seriálu a posléze i autor knihy Thomas Robson přerušil načas své putování po Japonsku a Thajsku a navštívil v New Yorku svou přítelkyni, zavítali spolu do známé peruánsko-čínské restaurace nazvané "Flor de Mayo" na Broadway. Výsledkem byl níže uvedený recept na šťavnaté kuře, ve kterém se spojily dvě domácí kuchyně zemí se zcela rozdílnou kulturou.
Suroviny:
Na kořenící směs:3 lžíce / 45 ml medu3 lžíce / 45 ml podzemnicového oleje6 lžic tmavého vinného octa (nahradíme octem balsamico)3 lžíce / 45 m,l tmavé sójové omáčky1 lžíce / 15 ml chilli pasty nebo 4 chilli papričky rozetřené na pastu1 lžička sezamového oleje4 lžíce / 60 ml prášku z římského kmínu (cuminu)2 lžičky koření "Garam masala"1 lžíce / 15 ml soli
Hlavní suroviny:1 středně velké kuře rozkrojené jen podél páteře a rozevřené jako kniha nebo 500 g kuřecích křidýlek
Postup přípravy:Připravíme si všechny suroviny, abychom je měli pohotově při ruce.Smícháme všechny suroviny uvedené pro přípravu "kořenící směsi" a dobře je promícháme.Z jedné strany rozkrojené kuře rozevřeme tak, aby z něho byla placka, odstraníme přebytečnou kůži i tuk a odstřihneme křidýlka.Kuře marinujeme v kořenící směsi v porcelánové nebo skleněné misce (či plastovém sáčku) minimálně po dobu 2 hodin nebo nejlépe přes noc.Pak rozehřejeme gril nebo rožeň a kuře opékáme na středně silném žáru po dobu 35 až 40 minut, až je maso propečeno.Případně můžeme kuře péci v troubě při 190°C po dobu asi 1 hodiny.Když je kuře hotové, ponecháme je ještě asi 10 minut odležet, než je začneme dělit na porce a servírovat, aby nevyteklo z příliš horkého masa mnoho šťávy.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME