Thajské dvakrát vařené kuře s nudlemi - Twice Cooked Chicken and Noodles
(Thomas Robson: "Entreé to Asia" recepty ze stejnojmenného televizního seriálu, str. 85, 1998, thajská kuchyně)
Suroviny:
Na kořeněnou pastu:2 lžíce / 10 ml kuliček pepře3 - 4 kořeny nebo stvoly koriandru (cca 5 cm)3 stroužky česneku, na plátky2 lžičky/ 10 ml soli
Na ochucení kuřete:2 lžíce / 30 ml rýžového vína nebo whisky2 lžíce / 30 ml ústřicové omáčky2 lžičky / 10 ml cukru
K ochucení vývaru:2 lžíce / 30 ml světlé sójové omáčky1 lžíce / 15 ml tmavé sójové omáčky1 lžíce/ 15 ml worcesterové omáčkysůl, cukr a bílý pepř podle chuti
Pro přípravu nudlí:2 lžíce / 30 ml dochrupava osmahnutého česneku2 lžíce / 30 ml švětlé sójové omáčky
Hlavní suroviny:4 kuřecí prsíčka3 šálky / 750 ml kuřecího vývaruolej na smažení500 g čerstvých vaječných nudlí8 šálků vařící vody4 malé listy hlávkového salátu
Postup přípravy:Připravíme všechny suroviny tak, abychom je měli pohotově při ruce.V třecí misce, hmoždíři nebo v kuchyňském robotu rozetřeme ingredience na kořeněnou hrubou pastu.Smícháme připravenou pastu s kořením uvedeným v rozpise pro ochucení kuřete a dobře promícháme.Kuřecí prsíčka v této směsi necháme marinovat nejméně 1 hodinu.V přiměřeně velkém hrnci postaveném na mírném ohni uvedeme kuřecí vývar do varu.Současně předehřejeme pánev wok nebo jinou podobnou pánev a přilijeme na ni olej.Když je olej hodně horký, osmahneme na něm kuřecí porce do zlatohněda; usmažíme je, ale jen částečně, tak napůl.Pak porce vyjmeme z pánve, zbavíme přebytečného oleje okapáním na papírovém ubrousku.Do vařícího kuřecího vývaru vložíme suroviny uvedené v rozpisu pro ochucení vývaru a dáme do něho osmahnuté porce kuřete.Vše uvedeme do varu a vaříme jen na velmi mírném ohni (za nepatrného probublávání), kuře bude v tomto případě hotovo asi za 15 minut.Ve velkém hrnci uvaříme během 3 - 4 minut ve vroucí vodě nudle, kdy čas počítáme od okamžiku, kdy voda začne opět vřít.Uvařené nudle "al dente" scedíme a propláchneme tekoucí studenou vodou, necháme okapat a vložíme do mísy, kde je ochutíme promícháním se surovinami určenými v rozpise pro nudle.Ochucené nudle rozdělíme do 4 - 6 servírovacích misek a klademe je na podložený list hlávkového salátu.Z vývaru vyjmeme kuřecí prsa, nakrájíme asi na 5 plátků, naaranžujeme na kopeček nudlí, aby vypadaly jako kdyby byly vcelku.Kuřecí plátky přelijeme asi 1/4 šálku (50 ml) vývaru a ozdobíme hrubě nakrájenou zelenou cibulkou, čerstvým koriandrem a rozdrcenou červenou chilli papričkou aj.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME