Indická grilovaná prsíčka s okurkovou rajtou
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 oblíbených receptů z celého světa", str. 211, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, indická kuchyně)Indické grilované kuře - je pokrm silně ovlivněný indickou kuchyní odkud pochází. K němu se podává chléb nán a tapická okurková rajta. Kuře před vlastním grilováním potřeme směsí kari pasty, oleje, cukru zázvoru a kmínu.. Rajta je připravována nastrohané okutky zbavené slupky a semínek. Pak je přidána jogurt a mleté chilli. Rajtu obohatíme jogurtem a mletým chilli a necháme vychladit
Suroviny:4 kuřecí prsíčka bez kůže1 lžíce kari pasty1 lžíce oleje1 lžíce cukru1 lžíce mletého zázvoru
1/2 lžičky mletého kmínu
Na rajtu: 1/4 okurky, sůl, 150 ml bílého jogurtu, 1/4 lžičky mletého chilli
Příloha: indický chléb "naan", salátové listy a "maggi" při podávání rýže na ochucení.
Postup přípravy:Kuřecí prsíčka naklepeme přes fólii a potřeme dobře promíchanou směsí kari pasty, oleje, cukru, zázvoru a kmínu, pak je odložíme stranou.Odleželá prsíčka grilujeme na mřížce asi 10 minut nad dřevěným uhlím, při čemž je jednou obrátíme.
Připrava okurkové rajty:Oloupanou okurku bez semínek (vyjmeme je lžící) nastrouháme, osolíme a dáme na cedník asi na 10 minut vypotit.Vodu na cedníku vymačkáme spodní zaoblenou částí lžíce.Smícháme okurku s chilli práškem a jogurtem a necháme vychladit v ledničce.Pokrm podáváme s prohřátým indickým chlébem "naan", talíř ozdobíme salátem a kousky grilovaných prsíček s okurkovou rajtou.
Poznámka DDK:
Chléb naan - je kynutý indický chléb, vysoký asi 3 cm, jenž se peče v peci z vyčištěné bílé mouky. Je výjimečný tím, že jako jediný chléb v Indii je kynutý a pečený v peci. V našem předpise jej můžeme nahradit plackami z těsta na langoše. V DDK je uveden recept ZDE, takže můžeme zůstat u originálu.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME