Mauricijské kuře s garnáty
(Keith Floyd: "Floyd v Africe", pořad BBC2 na TV-MAX1, recept z Madagaskaru, 2000, jihoafrická kuchyně)Mauricius - je ostrovní stát v Indickém oceánu asi 900 km východně od Madagaskaru. Tvoří ho stejnojmenný ostrov vulkanického původu o rozloze 1 865 km² s pobřežím dlouhým 330 km, které je téměř kompletně obklopeno korálovým útesem, ostrov Rodrigues o rozloze 108 km² vzdálený 560 km severovýchodně od hlavního ostrova a několik menších ostrovů. Dvě třetiny obyvatel jsou indického původu, zbytek jsou převážně míšenci, asi 4 % tvoří francouzsky mluvící obyvatelé evropského původu, asi 2 % jsou čínského původu. Přestože oficiálním úředním jazykem je angličtina, zdaleka nejpoužívanějším jazykem je Morisien, kreolský jazyk, který má za základ francouzštinu, mateřským jazykem je pro 80 % obyvatel, zbytek obyvatel ho používá jako druhý, dorozumívací jazyk. Dále se na ostrově mluví různými indickými dialekty, francouzsky a čínsky. V médiích dominuje spisovná francouzština. Ostrovní kuchyně je kosmopolitní, velký důraz se samozřejmě klade na plody moře, ryby a množství chutného ovoce. Mauritijská kuchyně v sobě obsahuje prvky kuchyně asijské, africké, evropské, čínské nebo indické. Základní surovinou používanou ve zdejší kuchyni jsou místní rajčata zvaná "Pommes d´amour", která dávají jídlu barvu, česnek a cibule přidá chuť a zázvor exotickou příchuť. Například těžké a výživné omáčky, které byli typickým znakem francouzských přistěhovalců, se také přizpůsobily zdejšímu horku a vlhkému klimatu. Zdejší typické omáčky "Rougaille" a "Vingaye" dostaly své jméno z francouzského slova označující česnek – ail. Vingaye je zkomolenina francouzského slova Vin d´ail. Rougaille, jejíž základ tvoří rajčata se podává teplá a Vingaye naopak studená s hořčičnými semínky a vinným octem. Palmová srdíčka, divoký kanec a jiné laskominy patří také k oblíbeným pokrmům francouzských usedlíků. Indická kuchyně se zde rozšířila nejvíce okolo roku 1800, kdy nastal nejvyšší přísun indických imigrantů. Důležitou součástí této kuchyně je jak rýže, tak kari, které je i tradicí kreolské kuchyně. Indická kuchyně je plná pokrmů z ryb, zeleniny, exotického koření a masa. Výborné pokrmy dokáží kuchařští mistři vytvořit z ovoce zvaného tamarind a nebo ze sladkých rajčat. Nesporně nejoblíbenějším kořením je chilli, které roste po celém ostrově, jak divoce, tak kultivovaně. Nejoblíbenějším muslimským pokrmem je briani, což je výborný mix rýže, brambor, koření a masa. I Číňané dokázali prosadit svoje typické ostře kořeněné pokrmy. Mauritius je také známý výrobou modelů starých lodí vytvořených podle původních plánů a výrobou třtinových rumů.
.Suroviny:
1 kuřemletý koriandrpráškové karičerstvý zázvorčerstvý česnek2 cibule4 rajčatachillisůl a pepř
Příloha: rýže
Postup přípravy:Kuře nakrájíme na větší kousky a opečeme na oleji.Přidáme nakrájené cibulky, rajčata, zelenou petrželku, tymián, česnek a zázvor.
Připravíme pastu:Smícháme kari, oleje a kokosového mléka a tuto pastu přidáme ke kuřeti a 15 až 20 minut povaříme.Zvlášť na oleji jen krátce osmahneme garnáty (do červena), které pak přidáme ke směsi s kuřetem.
Poznámka DDK:
Čerstvé garnáty - před smažením zbavíme s hlavičkou i černé žilky - střívka, neboť jsou hořké, pokud jsme je nekoupili již vyčištěné a oloupané.
ZPĚT do kapitolyHOME