Kuře načerveno
(Ze stránky Koření od Antonína, 2001 čínská kuchyně)

Suroviny:
  • 1 celé kuře
  • olej
  • 1 lžičku směsi "Grilovací koření" nebo 1 lžičku zázvoru nastrouhaného
  • 2 lžíce octa
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžičky krupicového cukru
  • sůl
    Příloha: rýže, brambory či bramborová kaše, nebo chléb

    Postup přípravy:
  • Kuře s kůží rozdělíme na menší porce - nejprve oddělíme stehna a křídla a odřízneme v kloubech; pak oddělíme prsa od hřbetu .
  • Dále sekáčkem nebo kuchařským nožem je napříč rozsekneme na několik menších kousků.
  • Naporcované kuře potřeme směsí, kterou jsme připravili smícháním 1 lžíce oleje a se směsí "Grilovací" (nebo zázvorem) a necháme 15 minut odležet.
  • Do většího kastrolu nalijeme olej (asi 5 lžíc) a do horkého oleje vložíme kuře.
  • Smažíme na prudkém ohni několik minut a kousky kuřete stále mícháme a obracíme.
  • Vodu, kterou maso pustí necháme vysmahnout a v okamžiku, když zůstane v kastrolu jen syčící omastek, přidáme ocet a opět necháme kapalinu vysmažit.
  • Podlijeme vodou, jen tolik, aby bylo maso ponořené a přibližně 10 minut vaříme maso na prudkém ohni.
  • Potom přidáme sójovou omáčku, směs koření"Grilovací" od Antonína, krupicový cukr a sůl, oheň ztlumíme a kastrol přikryjeme pokličkou.
  • Dusíme ještě asi 10 minut, než kuře změkne a zčervená a většina vody se odpaří a na dně kastrolu zbude právě tolik šťávy, kolik potřebujeme k přelití porcí.
  • Podáváme s rýží, bramborem či bramborovou kaší, popřípadě s chlebem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]