Vaření s Nigellou - recepty z desátého dílu dílu TV seriálu Nigella Bites
Na televizní kabelové stanici "Spektrum" opakovaně zařazují patnáctidílný gastronomický seriál "Nigella Bites (Sousta od Nigelly), v českém programu uváděný jako "Vaření s Niggelou". Zde jsem pro vás zaznamenal recepty pokrmů uvedené v desátém dílu nazvaném:
CHRÁMOVÁ JÍDLA
(Prérijní ústřice - Broskve s borůvkami v jogurtu - Losos s houbami - Pikantní salát z kachních prsíček -
-Pálivě kyselá polévka - Vietnamský kuřecí salát - Papája s malinami")
"Chrámové jídlo" je název pro pokrm, který potřebujeme, naše tělo i ducha povznést. Nemáme na mysli nějaké diety nebo zázračné kůry, ale myslíme tím regenerační jídlo, které si děláme po dlouhé "pracovní" noci nebo po velkém flámu. Následující drink má být prý ten nejúčinnější lék proti kocovině všech dob. Není to asi zrovna lahůdka, ale po jeho požití očekáváme, že nám bude lépe. Nejúčinnější součástí je syrové vejce, neboť nám dodá smršť bílkovin a ten zbytek, to je jen paráda na ochucení.
Prérijní ústřice - The Prairie Oyster
Ve sklenici smícháme: brandy, Lee and Pain (asi lekvar na utišení bolesti), tabasco, sladový ocet a nezbytné syrové vejce. Teď to musíme spolknout najednou - podle Nietzcheho (filosof 1844 - 1900) principu: "Co tě nezabije, to tě posílí". . . . a můžeme jít spát.
(Poznámka DDK: Po zveřejnění této stránky jsem obratem dostal jeden z klasických receptů na drink "Prerijní ústřice" od své kamarádky z Cairns (Austrálie). Výše uvedenou kombinaci dle Nigelly si upravte podle následujících poznámek, protože nevím co to je "Lee and Pain".(?) Recept na tento populární drink pro ranní vzpružení se dosti často mění. Vždy tam najdeme charakteristický žloutek, což je podstata drinku. Někteří opomíjejí worcester, nebo citrón s brandy. Jeden z těchto základních receptů např. najdete např. jako "Basic Prairie Oyster". Používají se i jiné druhy alkoholu, než je brandy (např. whisky, vodka a j.). "Krvavá" se nazývá varianta s rajčatovou štávou či kečupem, jak jinak je to The Bloody Prairie Oyster. Nakonec ještě slíbený nealkoholický regenerační recept, zaslaný pohotovou Aničkou Holanovou:
Suroviny - 1 čerstvé vajíčko (jen žloutek), 20 ml (2 lžíce) viného octa, špetka soli, trochu cayenského pepře a čerstvě namletý pepř. Postup - Do sklenice na šampaňské vrazíme žloutek na směs worcesteru s viným octem ochucenou solí a pepřem. Zavřeme oči a šup s tím do sebe, eh . . .! A jsme zase čerství "jako lupínek".
Druhý den ke snídaní si uděláme něco lehkého, osvěžujícího, ale hlavně ať nám to nedá moc práce. V kteroukoliv denní dobu nám přijde jistě vhod směs borůvek a broskví. Stačí broskve jen nakrájet do borůvek a přidat jogurt. Jde také o to, jak ladí navzájem barvy pokrmu. V tomto případě žlutěoranžová barva broskví a téměř černá modř borůvek je opravdu nádherná. Pokud jde o " chrámové jídlo" jako takové, tak vždycky záleží na jeho vzhledu, na jeho barvě a přírozené kráse
nahoru
Broskve s borůvkami v jogurtu
Suroviny:broskve na čtvrtky borůvky olej s květů pomerančovníku jogurt - přednostně nízkotučný, případně i plnotučnýcukr nebo med.
Postup přípravy:
Přibližně stejné množství obou druhů ovoce smícháme. Jelikož některé (např. anglické) broskve bývají často poněkud tuhé, tak aby byly šťavnaté potřebujeme je trochu nahřát. Nahoru na směs ovoce dáme pořádnou dávku řeckého jogurtu bez tuku, ale nakonec můžeme použít klidně plnotučný. Celé to posypeme trošičkou surového cukru. Cukr sice není zrovna "chrámové jídlo", ale můžeme použít třeba med . . . , když chceme. Pokud jde o tloustnutí tak cukr i med k tomu přispívají stejnou měrou. Když to pak dáme na chvilku do rozpálené trouby tak povrch zkaramelizuje a je to jako vanilkový krém "brulée" i pokud jde o kalorickou hodnotu. A to je celé.
V našich dnech "chrámového jídla" se nenimráme a nedáváme si maličké porce. Naopak čím se hůř cítíme, tím víc potřebujeme jíst. A co takhle losos s houbami shi-take a s čínskou zeleninou. To je velmi vydatné jídlo.
nahoru
Losos s houbami shitake
Suroviny:porce lososakloboučky houby shitake (když nemáme zkusíme žampiony - DDK)čínská zelenina choy sum (zkusíme čínské zelí-DDK)arašídový olejčesneksójová omáčkasezamový olej
Postup přípravy:
Porce lososa vložíme na suchou a dostatečně horkou pánev, aby se nám nepřipekly ke dnu pánve. Houby shi-take mají velmi vláknité nohy, nepokoušíme se je proto krájet a zahodíme je a použijeme jen kloboučky. Ale díky této hutnosti se hodí shi-take dobře k lososu, protože losos je sám o sobě hodně hutný a masitý potřebujeme něco, co se mu může rovnat. Kloboučky nakrájíme, ale ne moc nadrobno. Dusíme je se stonky zeleniny s trochou arašídového oleje. Přidáme česnek. Je lepší když vždycky dáváme česnek, zvláště když je strouhaný, do studeného oleje. Kdyby byl olej horký tak se jednak olej rozstříkne a také se česnek připálí a bude chutnat pak štiplavě až hořce. A my potřebujeme získat jemnou a vyváženou chuť. A teď tam vhodíme houby a tyto krásné nefritové stonky čínské zeleniny. Přikryjeme pokličkou a stonky i houby potřebují ještě tak minutku.
Tahle čínská zelenina choy sum je dobrá proto, že vlastně z jedné zeleniny máme dvě použití. Nejdříve dusíme její stonky spolu s houbami a sytě zelené oválné listy později natrháme navhoru. Takže je to velmi příjemný způsob vaření. Příjemné je, než budou stonky "křehké jako lupínek", tak už bude také dokonale usmažený losos, bude křupavý na povrchu, ale s korálovou stopou, která napovídá , že je mírně kolem středu mírně nedopečený. Natrháme a přidáme listy čínské zeleniny, pak trochu sójové omáčky a pár kapek sezamového oleje. Sezamový olej se musí dodat jako poslední jinak přijdeme o jeho krásné ořechové aroma a stačí jen několik kapek, ale je to hned obrovský rozdíl. Zamícháme aby listy změkly. Losos je dost mastný a poměrně bez chuti a tak je k němu nutno přidat hodně slané chuti. Jeden z důvodů proč je toto jídlo tak lahodné je, že se držíme přirozené chuti a barvy ingrediencí a jejich hnědá a zelená barva uklidňuje a ještě to proložíme tímto korálovým plátkem lososa.
nahoru
Pikantní salát z kachního masa se zázvorem - Gingery - Hot Duck Salad
Suroviny pro 2 porce:1 kachní prsa2 lžíce rybí omáčky šťáva z poloviny limetky a šťáva z poloviny pomeranče nebo 1 sevilského pomeranče1 chilli paprička, jemně nakrájená1 cm čerstvého zázvoru, nakrájenéhoněkolik kapek sezamového oleje (není nutné)50 g vodní špenát, řeřicha, salát nebo jejich směs (např. i čínské zelí - DDK)
Postup přípravy:
Kachní prsa vcelku grilujeme nebo restujeme - s tukovou vrstvou obrácenou dolů pokud ji předem neodstraníme. Pak kachní maso necháme na prkénku, aby si chvilku odpočinulo a všechny šťávy z povrchu se vsákly zase zpátky do masa. a udrželo je měkké a šťavnaté. Mezitím v míse smícháme rybí omáčku, trochu čerstvého zázvoru a pomerančovou šťávu (nebo šťávu ze sevilského pomeranče - pokud máme) chilli, zázvor a případně ještě přidáme sezamový olej. Do misky ještě přidáme i trochu vypečené šťávy z kachny. Kachní prsíčka nakrájíme napříč. Protože kachna má hutné a těžké maso, tak je nakrájíme na velice tenké plátky. Tyto plátky masa vložíme do mísy s připraveným dresinkem a promícháme. Šťávy dresinku necháme do masa vsáknout a působí vlastně jako marináda. Pak plátky masa vyjmeme a klademe na talíř s listy zeleného salátu a zalijeme ho tím nádherným dresinkem s chilli papričkou. Nakonec přidáme trochu vitamínu C - velmi jemně nastrouhanou pomerančovou kůru, aby tam nebyly tuhé kousky. Právě tohle potřebuje děvče po předešlé noci. Zdá se vám asi divné přidávat rybí omáčku ke kachně, ale omáčka hodně slaná a to právě potřebujeme, neboť kachní maso je v podstatě hodně sladké. Čerstvý zázvor jen nastrouháme a ani ho nemusíme loupat; ten se ke kachně moc hodí. Nejlépe je použít kyselejší sevilské pomeranče, protože, kdysi když vymysleli onen slavný recept na "kachnu na pomerančích", tak tehdy použili právě sevilské pomeranče. Se sladkými pomeranči by to spíš chutnalo jako kachna s pomerančovým džemem. Když však žádné sevilské pomeranče nemáme, použijeme navíc k ochucení šťávu z limetky, která dodá jídlu tu potřebnou trpkost. Olej není potřeba přidávat, ale když přidáme trošinku sezamového oleje, tak neuškodí a dodá to jídlu takovou tu praženou "ořechovost". Nedáváme oleje moc; nesmí to být příliš mastné.
Poznámka:
- tento opravdu osvěžující salát jsem připravil "pouze" z prsíček grilovaného kuřete. Nakrájená prsíčka jsem nechal marinovat v mikroténovém pytlíku asi 2,5 hodiny a jako zeleninu jsem pak použil na proužky nakrájenou listy ze střední, světležluté části čínského zelí. Byla to velmi dobrá a osvěžující večeře podávaná položená do dvou větších lupenech čínského zelí, jako misek. Nahoru lze ledabyle pohodit ještě několik oliv a kaparů.
Jsou chvíle, kdy střídmost může být kladnou vlastností. Většina z lidí, kteří se chtějí postavit na nohy, mají rádi nějaké nenáročné jídlo bez chuti. Ale kdež, spíš k tomu potřebujeme oheň a koření. Následující ostrá kyselá polévka, jejímž základem je kuřecí bujón, je to pravé. Můžeme použít i rybí bujón, zaleží jen na nás. Pak tam přijde pasta tom-yam, která by mohli někdy snad nalézti v supermarketu. Je to směs sojového oleje, chilli, cukru, citrusových listů a citrónové trávy a tak si nějak pomůžeme). V supermarketech občas seženeme všechny ty pálivé věci, ale pak je musíme dávkovat opatrně. Tato povzbuzující polévka je směs papriček chilli a citrusu neboli pálivosti a kyselosti.
nahoru
Pálivě kyselá polévka - Hot and Sour Soup
Suroviny pro 4 - 6 porcí:1 1/2 litru kuřecího nebo rybího vývaru2 lžíce pasty "tom yam" (nahradíme třeba ostrou chilli pastou - pozn. DDK)4 limetkové lístky, jemně nasekané 1 tyčinku citrónové trávy nakrájíme na špalíčky a pak proužky.4 lžíce rybí omáčky 2 - 3 malé čerstvé červené nebo zelené chilli papričky, jemně nakrájené 1 lžíce cukru 150 g nožky nebo kloboučky žampionů nakrájených na půl nebo na čtvrtiny 500 g oloupaných krevetek (zmrazené rozmrazíme) 5 malých jarních cibulek nakrájených na krátké válečky a pak na proužky malá kytička lístků zeleného koriandru, natrhané
Postup přípravy:
V přiměřeném, kastrůlku (asi o objemu 3 litry) zahříváme vývar s tom-yam pastou, přidáme limetkové lístky, citrónovou trávu, šťávu z limetek, rybí omáčku, chilli a cukr. Rybí omáčka dodává této polévce patřičnou slanost . Základem kyselosti jsou limetkové lístky a šťáva z limetek je pak v mírnější míře základem kyselosti a opravdu nádherně stahující. Citrónová tráva je další příspěvek ke kyselosti, ale už trošku jemnější a voňavější. Použijeme tak dvě zelené nebo červené chilli papričky, ale mohli bychom dát i víc, ale některé druhy jsou velmi pálivé a tak je to věc chuti. Raději jich použijeme méně, ale i s jadérky. Mezi přidávaným kořením musí být jemná rovnováha i když je to silně aromatická polévka. Kapalinu uvedeme do varu a přidáme ještě žampiony a vaříme malou chvilku pod pokličkou. Pak přidáme čerstvé oloupané nebo rozmrazené krevetky, jarní cibulku a vaříme dalších 2 - 3 minutky, až jsou krevetky chutně uvařené. Krevetky nám vařením krásně zčervenají, ale vaříme je jen krátce, aby stále zůstaly měkké (tj. nepřevařené - pak jsou tuhé).
Stačí , když kapalina po přídavku krevetek začne opět bublat - pak by to mělo být už všechno vařené. Vlastně jen tak trochu vařené, aby to chutnalo čerstvě a stále jsme cítili lahodnou chuť vývaru. Přelijeme polévku do mísy a ještě potřebujeme trochu koriandru. Nebudeme ho ani krájet prostě tam naházíme lístky skoro celé Zbytek koriandru dáme na stůl, aby si každý podle chuti polévku natrhal a posypal až na talíři. Je to báječná polévka, je lehká a má říz. Cítíme chuť limetek a dokonalou rovnováhu všech přísad uvnitř - krevet, hub i jarní cibulky. Je velmi povzbuzující a lehká.
Když jsme v "chrámovém režimu" musíme z vaření a jídla učinit jakýsi obřad. Vždycky musíme mít hodně zeleniny. Zeleninu je nejlépe připravovat odděleně. Například nejlepší způsob jak vařit a jíst květák je rozdrobit jeho hlavici na růžičky a poprášit je mletým kmínem a upéci nasucho v rozpálené troubě. Je to úžasně dobré. Cuketu zase nakrájíme podélně orestujeme na plotýnce a když je měkká zalijeme ji citrónovou šťávou a navrch dáme čerstvou mátu., která ji dodá příjemnou chuť. Máta je také základní součást následujícího vietnamského salátu z kuřete a máty. Tento salát bude něco jako zelný salát s majonézou, když vezmeme v úvahu že obsahuje strouhané zelí a mrkev. Ale místo tučné majonézy, která se do "chrámového jídla" nehodí, použijeme ostrý mnohem zdravější lehčí dresink.
nahoru
Vietnamský salát z kuřete a máty
Suroviny:1 kuřecí prsíčka vařená, grilovaná nebo pečená2 větší mrkve nakrouhat1/4 až 1/2 zelí nakrouhathrstka lístků máty
Na dresink:
1 1/2 lžíce rostlinného oleje1 a 1/2 lžíce rybí omáčky1 a 1/2 lžíce rýžového octa1 stroužek česneku1/2 lžíce cukru2 chilli papričky 1/2 cibule, na půlměsíčky štáva z 1/2 limetky
Postup přípravy:
Začínáme rostlinným olejem a stejným množstvím rybí omáčky. Můžeme použít i sójovou omáčku, ale ta není tak pronikavě slaná a přidáme ocet. Zamícháme tyčinkami. Přidáme ocet, česnek a pálivé chilli papričky. Syrového česneku nedáváme moc. Chceme sice sílu, ale nesmí nás odrovnat. Pak přidáme nakrájené půlměsíčky cibule a šťávu z limetky podle chuti. Ještě trochu cukru - ten dodává rovnováhu, ale není nezbytně nutný, protože později ještě přidáme sladkou mrkvičku. Pokud máme čas, necháme tento dresink asi tak půl hodiny uležet. Když ho nemáme, tak si s tím nemusíme lámat hlavu. Vše zlehka zamícháme a přidáme mátu.
Zajímavá věc na mátě je to, že je sice aromatická a přitom je použitelná i jako salát, ne jenom jako bylinka. Máta je vůbec obecně podceňovaná a více se používá koriandr, přitom čerstvá máta je úžasná. Je stejně pikantní, čistší a probudí nás k životu stejně dobře jako koriandr.
A teď připravíme kuřecí maso. Když nemáme po ruce kousek studeného kuřete a tak si uvaříme kuřecí prsíčka. Nevadí když nebude maso pro tento salát úplně vychladlé. Maso nakrájíme na tenké plátky a vzápětí přidáme nakrájené zelí a mrkev také poměrně nadrobno. Mělo by to mít všechno přibližně stejné rozměry. Promícháme s dresinkem a ještě nasdypemeu nahoru mátu a pustíme se do toho . . . hezky to křupe.
Nemůžeme říci, že by dezert byl zrovna hlavní rysem stravování v "chrámovém duchu". Jde však o to, že potřebujeme něco, čím můžeme zahnat onen moment malomyslnosti, kdy si uvědomujeme, že jídla bylo za ten den už dost a přesto máme hlad. Právě papaya z malinami a limetkou je vhodná; není to nic tučného.
nahoru
Papája s malínami
Suroviny pro 2 porce:1 papája1 a 1/2 šálku malinštáva z limetky
Postup přípravy:S papájou zacházíme jako avokádem, rozřízneme ji podélně napůl, vyškrabeme černá semínka a dutinu naplníme malinami. Vypadá to hezky, ale když má toto jídlo být součástí našeho obřadu tak máme mít pocit, že sníme přece jen o trochu víc. Takže ještě poházíme pár malin po okraji talíře a vymačkáme na to všechno trochu šťávy z limetky, která zvýrazní chuť papay. Je to úžasné. Není to normální jídlo, ale je to na noc (nebo v noci) bezvadná maličkost, na které si pochutnáme.
nahoru
nahoru
O autorce
1. díl - Rychlá jídla 2. díl - Jídla pro zábavu 3. díl - Rodinná jídla 4. díl - Sami doma 5. díl - Víkend
6. díl - Večeře 7. díl - Jídla pro potěchu 8. díl - Snídaně 9. díl - Výstřednosti 10. díl - Chrámová jídla 11. díl - Dědictví 12. díl - Pomalé vaření13. díl - Čas večeře 14. díl - Deštivé dny 15. díl - Vaříme na párty
ZPĚT do kapitolyHOME