Vaření s Nigellou - recepty z čtvrtého dílu TV seriálu Nigella Bites
Na televizní kabelové stanici "Spektrum" opakovaně zařazují patnáctidílný gastronomický seriál "Nigella Bites (Sousta od Nigelly), v českém programu uváděný jako "Vaření s Niggelou". Zde jsem pro vás zaznamenal recepty pokrmů uvedené ve čtvrtém dílu nazvaném:

SAMI DOMA

(Salát s pancettou - Jehněčí kotlety s omáčkou tahini - Asijská aromatická polévka ze slávek -
Rychlá omáčka pesto na těstoviny - Pečené kuře s brambory a tymiánem - Krevetové karbanátky
)

Vaření není umění, jde pouze o to uvařit si něco k jídlu a vyznat se v kuchyni. Čím více toho uvaříte pro sebe, nebo pro někoho s kým žijete, tím více si jste jistí. Některá jídla jsou nejlepší, když jsou vařena v malém množství. Jsou vhodná, když jste sami doma. Nikdy jsem nerozumněla tomu, když lidé říkají, že nemají čas se naobědvat, nebo že zapomněli. Jakoliv jsem vytížená vždycky si čas najdu. Jedno moje z oblíbených a hodně pravidelných jídel je následující s italskou slaninou a hlávkovým salátem.

Salát s pancettou
Suroviny:
  • voňavá prorostlá slanina pancetta
  • olej
    Na zálivku
  • olivový olej
  • dijónská hořčice
  • lžička červeného vinného octa
    Na posypání
  • sýr cedar nebo jiný tvrdý sýr (např. parmazán, plísňový sýr)
    Postup přípravy:
    Pancetta - je italská slanina krásně prorostlá masem. Můžeme však použít i francouzský nebo jiný voňavý typ slaniny. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a dáme na pánev. Přilijeme trochu oleje, který dostane veškerý tuk a šťávu ze slaniny. Olej pak poslouží jako zálivka. A teď malé osmažené kousky slaniny přesypeme na salát a vypneme hořák! Pánev položíme zpátky na vypnutý hořák. Do zbytku tuku na pánvi po slanině přidáme pár kapek olivového oleje pro vytvoření zálivky a k tomu trochu dijónské hořčice nebo nějaké jiné. A protože to prská, sledujeme to raději z povzdálí. A ještě trochu červeného vinného octa a zálivka je hotová. Vše promícháme hezky zespoda. Teď na salát škrabkou nastrouháme nebo nakrájíme či nadrobíme pár kousků zvoleného sýra. Máme krásný oběd a není o nic složitější než si udělat sendvič.
    nahoru

    Jehněčí kotlety s omáčkou tahini
    Suroviny:
  • 2 jehněčí kotlety
  • olej
    Na marinádu
  • cibule
  • olivový olej
  • kmín
  • citrónová kůra
    Na omáčku
  • 3 lžíce pasty tahini ze sezamových semínek
  • 1 stroužek česneku
  • citrónová šťáva
  • drcený kmín
  • sůl
    Příloha: vařený špenát
    Postup přípravy:
    Je překvapující, jak málo stačí, abychom si všední jídlo ozvláštnili. Například ke grilovaným jehněčím kotletám není potřeba dělat vůbec žádnou šťávu. Kotlety nejdříve marinujeme zabalené v PE - pytlíku s hrubě nakrájenou cibulí, olivovým olejem, citrónovou kůru a kmínem. Kmín dodá masu ostré aroma a nádherně obohatí chuť. Přidáme saké, které má vůni pryskyřice a když žádné nemáme - použijeme suché sherry. Když se to začne vařit, veškerá chuť se dostane do vody. Tento vývar se později nalije na spařené slávky.
    Teď to necháme být a pustíme se do slávek. Nemusíme se bát pracovat s korýši. Je jednoduché poznat, které jsou dobré a které ne. Je dobré, když je slávka zavřená. Když máme slávku, která zůstane otevřená i když na ni zaklepeme, musíme ji vyhodit. To si musíme zapamatovat. Slávek, které jsou otevřené moc nenajdeme, protože se prodávají už očištěné a prohlédnuté. Když je probereme, můžeme je hodit do hrnce s připravenou horkou aromatickou polévkou. Krásně to už voní a bude to vonět ještě lépe. Zvýšíme teplotu a šoupneme slávky do hrnce. Pokličku dáme zpátky na hrnec a necháme je pár minut vařit. Po pár minutách zkontrolujeme, jak na tom jsou. Trochu s nimi zatřeseme, aby ty slávky, které zůstaly na dně vyplavaly nahoru. Pokličku dáme zase zpátky a za několik minut by to mělo být hotové. Vyndáme servírovací mísy a nasekáme koriandr, který je výborný na konečné posypání polévky. Před tím, něž jsme dali slávky vařit jsme ty, které zůstaly otevřené vyhodili. Pravidlo, které platí pro ty uvařené je zase opačné : vyhodit ty, které zůstaly zavřené! Takže je to prosté: před vařením vyhodíme slávky otevřené a po uvaření zavřené!
    Získali jsme výbornou jihoasijskou aromatickou polévku se slávkami, kterou ještě posypeme koriandrem a ochutnáme. Je to vážně dobré!
    nahoru

    Rychlá omáčka pesto na těstoviny
    Suroviny:
  • balíček těstovin
  • pistaciové oříšky
  • česnekový olej
  • tvrdý sýr
  • lístky čerstvé bazalky

  • Postup přípravy:
    Zdá se, že v dnešní době všichni žijeme z těstovin. Ale i když pesto ze sklenice není špatné, tak tato upravená verze zabere minimálně času a téměř žádnou námahu. Uvaříme si těstoviny, podle návodu "al dente". Oříšky hodíme na rozpálenou pánev bez oleje, prudce je orestujeme až získají nazlátlou barvu a aromaticky voní. Když jsou už nazlátlé, vyndáme je z pánve a hodíme do misky. A to je celé vaření. Použijeme olej, který je slitý dohromady s česnekem (slévané oleje jsou užitečné, když máme na celé jídlo málo času). Misto strouhání sýra, což by se mělo dělat do toho pravého pesta, použijeme pouze škrabku, protože chceme na to položit větší kousky. Přidáme orestované oříšky, natrháme na to čerstvou bazalku a ještě přidáme trochu sýra. A je to hotové. Můžeme podávat na stůl a tak jak to je - v pánvi.
    nahoru

    Pečené kuře s brambory a tymiánem
    Suroviny:
  • nové brambory
  • červená paprika
  • červená cibule
  • 8 stroužků česneku
  • olivový olej
  • tymián

  • Postup přípravy:
    Když musíme něco vařit pro dva lidi a nemáme energii na něco kulinářského, zachrání nás jídlo z jednoho pekáče. Máme k dispozici dvě porce kuřete a nové rozčtvrcené brambory, kterými obložíme kousky kuřete na pekáči. Nejlepší je nakrájet všechno na stejné kousky, protože to můžeme péci všechno najednou. Přidáme červenou papriku bez semínek nakrájenou po délce. Rozpůlíme jednu červenou cibuli a pak ještě obě půlky tj. na čtyři díly; loupáním se nezabýváme. Můžeme přidat další přísady. Jestliže jsme vegetariáni, mohli bychom tam přidat místo masa feta sýr nebo kozí sýr. Ještě přidáme osm stroužků česneku a necháme je ve slupce, protože se tak ve slupce vydusí a budou pak krásně sladké. Na to nalijeme olivový olej - nemusí být panenský - a celé to posypeme tymiánem, neboť ke kuřeti i zelenině se dobře hodí. A teď to dáme na hodinu péci do trouby. K tomu můžeme podávat salát, ale není to nutné, protože tohle jídlo si vystačí samo. A zatím, co se peče my nemusíme dělat nic, což jistě uvítáme. Na stůl to budeme podávat, tak jak to je v pekáči.

    Krevetové karbanátky
    Suroviny:
  • 250 g syrových krevet (mohou být mražené)
  • 3-4 jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g mouky
  • 1 lžíce sherry
    Postup přípravy:
    Některá jídla musíme sníst hned jakmile se uvaří např. smažená jídla by neměla vystydnout! Když smažíme jídlo pro více hostů, začneme si za chvíli připadat jako blázni, když pro každého smažíme zvlášť. Proto když víme, že mají přijít přátelé, tak jsou docela vhodné krevetové karbanátky, které jsou rychlé a můžeme je podávat horké rovnou z pánve. Potřebujeme stroužek česneku, pár čerstvých jarních cibulek, které nahrubo nastříháme do mixeru a rozmixujeme. Pak je to již jednoduché: k rozmixovaným cibulkám v mixeru přidáme 250 g syrových krevet, které byly zmražené, ale to nevadí, pokud je rozmrazíme. Důležité je, že jsou syrové. Dále přidáme 50 g mouky, která krevetovou hmotu slepí, až je budeme smažit. Ještě tam šoupneme sherry (je to technický termín, ale znamená to teď jednu lžíci). Vše znovu to rozmixujeme. Teď směs přendáme do mísy a necháme ji 10 minut odpočinout, tím nabobtná škrob, který je v mouce, takže karbanátky při smažení budou držet pěkně pohromadě. Směs dáme na chvilku do lednice. Pak již tvoříme a smažíme malé kuličky - krevetové karbanátky.
    Jsou dobré ještě teplé.
    nahoru
    nahoru
    O autorce 1. díl - Rychlá jídla 2. díl - Jídla pro zábavu 3. díl - Rodinná jídla 4. díl - Sami doma 5. díl - Víkend
    6. díl - Večeře 7. díl - Jídla pro potěchu 8. díl - Snídaně 9. díl - Výstřednosti 10. díl - Chrámová jídla 11. díl - Dědictví 12. díl - Pomalé vaření13. díl - Čas večeře 14. díl - Deštivé dny 15. díl - Vaříme na párty
    ZPĚT do kapitoly
    HOME

    [CNW:Counter]