Vaření s Nigellou - recepty z druhého dílu TV seriálu Nigella Bites
Na televizní kabelové stanici "Spektrum" opakovaně zařazují patnáctidílný gastronomický seriál "Nigella Bites (Sousta od Nigelly), v českém programu uváděný jako "Vaření s Niggelou". Zde jsem pro vás zaznamenal recepty pokrmů uvedené v druhém dílu nazvaném:
JÍDLA PRO ZÁBAVU
(Fazolové lusky v šunce - Guacamole z avokáda - Bowle - Tygří krevety s česnekem -
Císařský salát - Růžový puding - Vepřové s bobkovými listy - Petrželkový salát)
Jídla vařená doma by měla být nenáročná a jejich příprava by nás měla bavit. Měla by se v nich odrážet osobnost každého člověka. Šefkuchaři musí jídla zdokonalovat, aby zaujali zákazníky, ale my nemusíme. Když pozveme přátele na večeři nechceme být zajimaví svým kuchařským uměním, ale chceme jim dát jen svoji radost z vaření. Když si zveme lidi na jídlo nezveme je na velkolepou událost, jsou to přece naši přátelé. Je vyhodné jim nabídnout bohatý stůl, plný malých misek z různými jednoduchými jídly - něco na jihoevropský způsob.
Zavinuté fazolové lusky v šunce
Surovinylusky zelených fazolek vinný ocet přiměřeně zředěný vodou řecký jogurt citrón olivový olej opražené oříšky
Postup přípravy:
Lusky uvaříme, necháme okapat, a ochladíme e studenou vodou.
Uděláme z nich otýpečku, namočíme ji do mírného vinného octa a zabalíme do plátku parmské šunky. Vypadá to, že je s tím víc práce než s celý jídlem, ale dobře to chutná.
Můžeme rozmixovat koupené máslo s řeckým jogurtem (plnotučný bílý jogurt). Můžeme to třeba zakápnout citrónem a ten řecký jogurt to krásně zjemní. Přidáme trochu olivového oleje a opražené oříšky. Pražíme je pár minut na pánvi dokud nezežloutnou.
A když je sezóna můžeme použít místo nich semínka z granátových jablíček, což je na libanonský způsob a je to delikatesní.
nahoru
Guacamole z avokáda
Suroviny:6 avokád4 - 5 mladých cibuleklimetkysůl zelená nať koriandru
Postup přípravy:
Teď si odskočíme do Mexika. Do misky vložíme dužiny vydlabané ze šesti avokád, nahoru nasypeme mladé cibulky, přidáme najemno nasekanou chilli papričku a přidáme hned štávu z limetek (pozn.- také proto, aby avokádo neztratilo barvu). To je důležitá věc; je to v pokrmu nejdůležitější ingredience po avokádu. Použijeme šťávu ze čtyř limet, ale je možno případně nějakou přidat nebo ubrat. Je to věc chuti. A teď do nádoby se šťávou nasypeme sůl, která se pěkně rozpustí a tak se dostane ke všem potravinám a ne jenom do některých kousků. Dostane se opravdu úplně všude. Směs zamícháme; na to je dobrá vidlička. Měla by vzniknout měkká, ale kouskovitá hmota, nikoliv kašovitá. Aspoň s tím máme méně práce. Ochutnáme, zda to ještě něco nepotřebuje. Nakonec přidáme trochu zelené natě koriandru, promícháme; některé zelené lístky však necháme nahoře jako ozdobu. A je to hotové.
(Poznámka DDK: V původním receptu Mexičané přidávají ještě sekanou chilli papričku a také někdy třený česnek. Pokrm se pak vychladí a používá se na tortily, enčilády, na saláty a slavnostní pokrmy - viz LEXIKON DDK - příslušná písmena a hesla.)
nahoru
Bowle
Suroviny:láhev sladkého šumivého vína5 limetek
Postup přípravy:
Vezmeme sladké šumivé víno jakékoliv, které seženeme a smícháme je se šťávou z limet. Na každou láhev dáme asi tak pět limetek. Je to opravdu vynikající, měli byste to zkusit!
nahoru
Tygří krevety s česnekem a chilli
Suroviny:krevety2 stroužky česnekuchilli papričkabílé víno
Postup přípravy:
Toto je jídlo, které můžeme připravit na poslední chvíli. Je neuvěřitelně dobré a rychlé. Na pánvi osmahneme česnek s chilli. Pak tam přihodíme krevety a pozorujeme jak zrůžoví. Zalijeme bílým vínem, chvíli dusíme a je to taky hotové.
Císařský salát
Suroviny:hlávkový salátbrambory, na malé krychličky, osmažené dohnědaolejworcesterová omáčka2 vajíčka
Postup přípravy:
Tento salát chutná snad každému. Když máme pozvané přátele tak je to velmi vhodné jídlo. Je to sice předkrm, ale zároveň je to již lehčí hlavní chod. Místo osmažené housky do salátu opražíme malé krychličky brambor. Namočíme je do česnekového olivového oleje. Na salát přidáme trochu soli, dvě vajíčka, asi jen tak minutu vařená, ale úplně neuvařená (!) - jenom prohřátá. Pak ještě přidáme trochu olivového oleje, pár kapek worcesterové omáčky, trochu soli a citrón. Pěkně to promícháme. Vznikne při tom něco jako jemná majonéza, protože vajíčka nejsou úplně uvařená. My je použijeme v takovém stavu uvaření, jak nám to vyhovuje. Přidáme parmazán a osmažené malé zlatavé kostečky brambor. Na závěr to všechno dobře promícháme. Nahoru nasypeme ještě trochu sýra a pár smažených brambůrek.
nahoru
Růžový puding
Suroviny:baliček želatiny (8 plátků)1 kg rebarbory350 g cukru1 pomeranč1 lahev muškátového vínařecký jogurt
Postup přípravy:
Výhodou pudingů je, že je jejich příprava jednoduchá a také, že si je můžeme připravit předem. Růžový puding je zvlášť oblíbený. Je připravený z rebarbory a muškátového vína. Vezmeme želatinové destičky a necháme je změknout ve studené vodě po dobu asi 5 minut, až budou vypadat jako želé. Želatina je balená většinou po 8 kusech. Zatím co nám želatina měkkne, ududsíme rebarboru v troubě s vodou na zakrytém plechu. Výsledkem by mělo být hodně růžové světlé želé. A právě jednou z výhod dušení rebarbory v troubě je, že si zachová svoji barvu. Takže vezmeme 1 kg rebarbory, 350 g cukru kůry a šťávu z jednoho pomeranče a přidáme půl litru vody. Zakryjeme hrnec fólií a dáme dusit asi tak na hodinu do mírně vyhřáté trouby. (Zbylé dužiny rebarbory si schováme do mrazáku, třeba do ovocného koláče, nebo je sníme jen tak z vaječným krémem, nebo k snídani z řeckým jogurtem.) A opravdu je to nádherně růžové a přitom nic umělého; je to přírodní barva. Šťávu z plechu slijeme. Snažíme se vykapat maximální možné množství šťávy, ale netlačíme na to, protože želé by se nám pak zakalilo. Šťáva by měla být krásně světlá, průzračná. Zbytek přípravy už je jednoduchý - do šťávy přidáme muškátové víno, aby toho bylo na objem 1 a 1/2 litru. Ochutnáme, zda není třeba přidat cukr. Ne, je to dobré! Teď začneme dělat želatinový základ.
Nejdříve nalijeme trochu šťávy do hrnce, protože želatina se nám rozpustí jen v malém množství šťávy. Nastavíme na sporáku malý plamen, nechceme to vařit, ale jen ohřát. Teď želatinu rozmačkáme, nabereme ji a mačkáme, a mačkáme, až ji rozpustíme - nesmí to však vařit (!) vytvořila by se ve vláknitá nerozpustná struktura želatiny. Správné želé má mít i správnou formu, nejlépe tak ve tvaru zámku, nebo takový nějaký vypouklý a starobylý tvar. Nejprve je nutno vybranou formu pořádně vymazat rostlinným či mandlovým olejem, tj. něčím co nenaruší chuť želé. (Jestli máme formu s pokličkou nezapomeneme ji také namazat!) Než dáme želé ve formě do lednice, necháme je vychladnout na normální teplotu a pak v lednici pak chladíme aspoň šest hodin. Nejlépe, když ji připravíme už den předem.
nahoru
Zadní vepřové s bobkovými listy
Suroviny:vepřový hřbet, zadní částvepřová žebra2 - 3 velké cibulebobkové listy nejlépe čerstvéčesnekvínočesnekový olivový olej sůl
Postup přípravy:
Pořádat párty s obědem neznamená, že máme dělat nějaké složité kousky. Uděláme jídlo, které je velice jednoduché a elegantní, upečeme maso a až bude hotové, tak je nakrájíme na tenké plátky na velký talíř a tam je obložíme zelenými bobkovými listy. Vypadá to krásně a bohatě a je to vhodné na přivítání hostů. Je to jídlo maximální chuti a minimálního úsilí a je to šikovné, když vaříme pro hodně lidí. Cibuli neloupeme jen ji nakrájíme, slupka dodá šťávě zlatavou barvu. Pak ji vložíme na pekáč, ale nejprve plech pokapeme trochou česnekového olivového oleje. Můžeme použít i obyčejný olivový olej a česnek. Ale tak je to rychlejší a česnek se nám nemůže připálit. Cibule je chuťový základ pod maso. Nahoru dáme krásné čerstvé bobkové listy, a když nemáme čerstvé, můžeme použít i sušené. Na tento cibulový základ položíme vepřový hřbet. Po stranách pekáče přiložíme ještě kosti. Ty dodají šťávě aroma a nakonec také proto, že je někdo velice rád obírá. A teď ještě trochu osvěžení v podobě česnekového olivového oleje - kam jsme naložili nové koření a bobkové listy. Finální dodělávka, . . . trochu soli. . . hrubé soli. A je to hotové, jen to dáme do středně vyhřáté trouby (180°C) na necelé dvě hodiny. Za hodinu a 3/4 to zkontrolujeme... (a po chvíli).. Má to již krásně nazlátlou barvu díky kostím a cibuli. Vyjmeme maso a slijeme šťávu bez zbytečných škod a ztrát. Na sítu nám zůstanou jen kousky cibule. To není obyčejná šťáva z masa, protože tato neobsahuje mouku na zahuštění, tato šťáva je jen z cibule a kostí. Přidáme 150 ml vody a stejné množství vína. Nemusíme bý přesní, ochutnáme, a pak případně dochutíme. Během vaření můžeme teplotu snížit a šťávu zredukovat. Žebírka jsou vynikající! Maso nakrájíme na plátky položíme na velkou mísu a dokola uděláme věnec z bobkových listů. - říká se tomu - "Napoleonova ozdoba". Vepřové maso na míse trochu polijeme, aby se nevysoušelo; kdyby náhodou muselo být nějakou dobu ještě vyndané (třeba se čekalo na hosty), tak je do podávání přikryjeme slabou fólií. Zbytek šťávy můžeme dát do omáčníku a hosté u stolu se obslouží sami.
nahoru
Petrželkový salát
Suroviny:hodně zelené petrželkyčervená cibulekapary nasolené nebo ve vinném octěolivový olejsůl a pepř
Postup přípravy:
V tomto salátu použijeme petrželku jako hlavní ingredienci. Dáme ji opravdu hodně aspoň dva svazečky. Druhá přísada je červená cibule. Oloupeme a nakrájíme ji na půlměsíčky a nasypeme na petrželku. Třetí přísadou jsou nasolené kapary (raději je vymočíme ve vodě, aby nebyly tolik slané). Taky můžeme použít kapary ve vinném octě, nebudou sice tak dobré jako nasolené, ale když je stejně pak solíme tak to nevadí. Ještě olivový olej a citrón - ne však moc. Jak jednou tento salát uděláme, budeme jej dělat znovu a znovu. Tak je salát hotový a můžeme se do něho pustit!
nahoru
nahoru
O autorce
1. díl - Rychlá jídla 2. díl - Jídla pro zábavu 3. díl - Rodinná jídla 4. díl - Sami doma 5. díl - Víkend
6. díl - Večeře 7. díl - Jídla pro potěchu 8. díl - Snídaně 9. díl - Výstřednosti 10. díl - Chrámová jídla 11. díl - Dědictví 12. díl - Pomalé vaření13. díl - Čas večeře 14. díl - Deštivé dny 15. díl - Vaříme na párty
ZPĚT do kapitolyHOME