Vaření s Nigellou - recepty z prvního dílu TV seriálu Nigella Bites Na televizní kabelové stanici "Spektrum" opakovaně zařazují patnáctidílný gastronomický seriál "Nigella Bites (Sousta od Nigelly), v českém programu uváděný jako "Vaření s Niggelou". Zde jsem pro vás zaznamenal recepty pokrmů uvedené v prvním dílu nazvaném:
natrhaná petrželka Postup přípravy: Je asi těžké vymyslet jídlo rychlejší než těstoviny a špagety s citrónem, které je neuvěřitelně rychlé. Na omáčku není potřeba mnoho ingrediencí, dokonce je nemusíme ani vařit. Uvaříme silnější špagety - makarony. Naplníme velký hrnec, opravdu velký a vodu osolíme. Dáme dost soli - Italové tvrdí, že voda na těstoviny by měla být tak slaná jak ve Středozemním moři. Teď přidáme těstoviny, jsou silnější než špagety, taky vydatnější a proto se výborně hodí pro jakoukoliv smetanovou omáčku. Nenasáknou se tolik. Voda se už začala vařit, takže teď si uděláme citrónovou omáčku. Vezmeme vejce, přidáme máslo, sýr a citróny. Je to velmi jednoduché, žádné vyvařování. Bílky nepotřebujeme a oddělíme je přes prsty. Je to lepší způsob než pomocí skořápky jak to dělá většina lidí, protože tak můžeme propíchnout žloutek. A teď žloutky rozmícháme, aby se napěnily. Je to podobné, jako když děláme majonézu, ale není to tak složité. Přidáme sýr a není třeba určovat jeho přesné množství. Nastrouháme ho tam kolik chceme. Přidáme smetanu, ale té tam moc nedáme, jen pro dotvoření omáčky, která se pak přeleje přes těstoviny, ale nepohltí je. Je to syté, ale delikatesní jídlo a snad nejlepší kombinace. Přidáme citrón, není nad vůni citrónové kůry, je to nejlepší aroma, je lepší než jeho šťáva. Tu také přidáme a tolik jak nám vyhovuje, více či méně, asi tak z půlky citrónu asi stačí. Ochutnáme a případně přidáme více šťávy a nebo více sýra, podle toho jak nám to chutná, Sůl jsme tam nedáváme, protože parmazán je dost slaný a ani nedáváme žádný pepř, to z prostého důvodu. Bez něho je jídlo harmonické, smyslné a smetanové. Ostrý pepř by to narušil a to nechceme. Uvařené těstoviny scedíme, přidáme do nich máslo, které by se nemělo smíchat s omáčkou. Přidáním do omáčky by se máslo hned rozpustilo. Důležitá je skutečnost, že to již neděláme na ohni. Nechceme přece z toho udělat citrónová míchaná vajíčka, ale pouze výbornou rozplývající se omáčku. Nějakou omáčku si necháme stranou, protože ji použijeme až na těstoviny v míse. To je všechno a je to rychlé. Toto jídlo můžeme připravit i v situaci, kdy jsme vytížení a nemáme chuť na velké vyváření. Krásně voní citrónem, smetana je zjemňuje a nám připadá jako bychom jedli tekutý samet. A poslední věc, kterou tam ještě dáme, je ten poslední zbytek citrónové omáčky. Jenom těstoviny lehce polijeme a vypadá to stejně báječně, jako to bude chutnat. Můžeme si to ještě malinko posypat sýrem pro zvýraznění chuti a přidáme také natrhanou petrželku. Petrželka jídlo osvěží stejně jako citrón. V tomto jídle je lépe mít petržel natrhanou na větší kousky, neboť pak stává další ingrediencí a nejenom ozdobou. nahoru Rychlá rajčatovo-rýžová polévka Suroviny:
krabice (plechovka) rajčatové šťávy
voda
rýže Postup přípravy: No a tak nějak vypadá příprava speciální svačiny vyčerpané matky. Vezmeme sklenici rajčatové šťávy, vodu a rýži. A je z toho výborná rajčatovo-rýžová polévka. Trvá to deset minut, jen to nasypeme do hrnce, uvaříme a pak již neděláme nic. Vůbec nic.
Smažený losos se slaninou a hrachovou kaší ze zmraženého hrášku Suroviny
porce lososa
slanina
zmrazený hrášek
1 stroužek česneku
kysaná smetana
máslo
pepř a sůl Postup přípravy: Všechny druhy ryb jsou dobré se slaninou. Osmažíme tedy slaninu. Čim déle se slanina smaží, tím více sladkých šťáv se do ní dostane a vypustíme přebytečný tuk. Slaninu máme už pěkně křupavou a tak bude dobře ji dát do protikladu s olejovou jemností ryby a sladkou pěnou hrachové kaše. Slaninu odebereme z pánve a na tuku osmažíme filety z lososa. Kousky lososa smažíme asi čtyři minuty - minutu z jedné strany a tři minuty z druhé strany, aby byl krásně nazlátlý a prosušený. Pak dáme filety stranou, zatím z hrachu vytvoříme kaši. Příprava hrachové kaše: Ještě ještě než vložíme do vody hrách, vložíme do ní na chvilku česnek; povařením potlačíme jeho ostrost a dodáme mu sladší chuť. Po chvílce česnek z vody vyjmeme a odstraníme slupky. Takže, když jsou slupky pryč hodíme samotné stroužky zpátky, vsypeme zmrazený zelený hrášek ze sáčku a vaříme ještě pár minut. Potom hrášek jen scedíme. Hrášek z cedníku vložíme do mixéru, přidáme kysanou smetanu. Nemusíme použít kysanou smetanu, ale je vhodné kaši ochutit něčím kyselým, protože hrách je dost sladký. Pak přidáme másličko, pepř, trochu soli, rozmixujeme, . . . a je to. Kaši dáme rozloýžíme úhledně na talíř a vedle položíme hnědě zbarveného lososa. Vypadá to moc pěkně vedle sebe. nahoru
Italské afogáto neboli potopená vanilková zmrzlina Suroviny:
vanilková zmrzlina
hrozinky v rumu
kousek zázvoru
extra silnou kávu. Postup přípravy: Do misky dáme hodně studenou vanilkovou zmrzlinu a přelijeme ji hrnkem horkého pressa.Italové to nazývají "afogáto" což znamená potopené. Je to moc dobré. Může bý něco snažší? nahoru Čokoládový puding Suroviny:
nahoru Kuře na rožni s bylinkovým jogurtem a kous-kousem Suroviny:
1 kuře nakrájené na porce
olej
1 citrón Na řeckou jogurtovou omáčku
jogurt
4 jarní cibulky
zelený koriandr
čerstvá máta
2 stroužky česneku
1 chilli paprička bez jadýrek
kous-kous (balíček)
polévková kostka nebo tekutý kuřecí bujón
sterilovaný hrášek Postup přípravy: Kuřecí porce by mohly být poněkud tvrdší pokud je předem nemarinujeme. K marinování je dobrý citrón, jehož kyselost naruší bilkovinná vlákna masa. Pak přidáme trochu oleje. Vše vložíme do PE sáčku, zmáčkneme a otočíme dokola a tím ho uzavřeme. Položíme ho na stůl a pěstí do toho tlučeme - zbaví nás to také stresu, ale je dobré to dělat dřív než přijdou hosti. A je to! Necháme maso marinovat tak pět minut, ale deset by bylo ještě lepší. Mezitím uděláme omáčku. Připravíme řeckou jogurtovou omáčku. Vezmeme klasický jogurt nikoliv nízkotučný. Do jogurtu přidáme jarní cibulky a zelený koriandr. Je jako droga, ale silnější a ještě mátu. Bylinky nasekáme a přidáme dva stroužky česneku. Aby se česnek dobře loupal zmáčkneme ho plochou nože a opřeme se o něj svoji vahou až stroužky prasknou. A teď přidáme chilli papričku, kterou raději zbavíme zrníček (raději to děláme v rukavicích). Smícháme ji dohromady s česnekem. Kuře je už marinované a tak je položíme na rozpálený gril, jen tak bez oleje, protože olej je už v mase. A zatím co grilujeme kuře pět minut na každé straně připravíme si kous-kous, který je velmi jednoduchý. Žádné vaření, jenom do nádoby nalijeme asi tak 1/2 litru horké vody z konvice a přidáme kuřecí bujón v kostce nebo tekutý (rychleji se rozpouští a výborně chutná). Pak tam nasypeme kous-kous. Vypadá to, že je ho málo, ale on nabude. To je celý ten zázrak. Přidáme k tomu sterilovaný hrách a zalijeme vodou, asi tak 2 až 3 cm nad ingredience v hrnci a zakryjeme. To je všechno. Kuře můžeme dělat také v troubě, nebo v grilu instalovaném v troubě. Kuřecí porce dáme na talíř a přidáme citróny nakrájené na čtvrtky a neseme hostům. Už se to nese!