Příprava kokosového mléka
(Alena Nouzová, "Variace na kuchyně Orientu", str. 26, Avicena Praha, 1983; a Soňa Čermáková, Malang, Indonésie - Jáva 2001)
Kokosové mléko - není "kokosová voda" tj. kapalina, která je obsažena v dutině čerstvého kokosového ořechu - jak se mylně mnozí lidé domnívají, ale je to extrakt z jeho dužiny. Kokosová voda je průzračná a osvěžující. Najdeme ji v dovezených plodech, kde zřetelně šplouchá. Kokosové mléko se používá velmi často v orientální i jiné (americké) kuchyni. Dne je u nás k dostání v plechovkách. Pokud si je nekoupíme v plechovkách, tak si je můžeme snadno připravit z dužiny kokosového ořechu nebo dokonce z kokosové moučky. Jeho příprava není složitá.
Suroviny:
  • 250 g dužiny kokosového ořechu
  • 200 ml mléka nebo vody
    Jiná varianta:
  • 150 g kokosové moučky
  • 40 ml mléka nebo vody


  • Postup přípravy
    Čerstvou dužinu kokosového ořechu nastrouháme do mléka, dobře promícháme a necháme chvíli rozležet. Místo mléka můžeme použít i vodu. Pak protlačíme kapalinu přes síto nebo utěrku (lze použít i silonovou tkaninu) do nádoby. Tento postup několikrát opakujeme až teče jenom voda.
    Jiná varianta přípravy:
    Místo dužiny kokosového ořechu použijeme snadno dostupnou kokosovou moučku. Necháme ji namočenou o něco déle než dužinu (30 - 45 minut) a další postup je stejný jako v předešlém případě.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]