Käsknöpfle - sýrové knoflíčky
(Ze sbírky receptů paní Marie Volákové z Kralup na Vltavou a jiné literatury", přidáno do DDK v únoru 2011, lichtenštejnská kuchyně)Käsknöpfle se sýrem - jsou malými knedlíčky, jež jsou téměř národním jídlem Lichtenštejnska a okolních alpských zemí. Čerstvě připravené se podávají spolu s pikantními strouhanými sýry, osmaženou cibulkou a čerstvou jablečnou omáčkou. Jsou vhodné v každém čase, jak na osluněné terase v létě, tak před otevřeným ohněm krbu v zimě. Pozorný čtenář DDK a zkušený kuchař jistě postřehne, že se velmi podobají malým českým nokům a tvarem slovenským haluškám. S tímto pokrmem jistě nebudeme mít žádné potíže a dobře si na nich pochutnáme. Nejdůležitější bude výběr použitých sýrů; někde se dokonce uvádí, že ementál se příliš nehodí - to teda nevím??
Suroviny pro 6 porcí:500 g mouky5 vajec1/2 lžičky soli nebo podle chutimuškátový květasi 125 ml vody nebo mléka podle konzistence těsta150 - 250 g sýra (lépe je míchat několik druhů např. Gruyère nebo ementál1 velká cibule
Postup přípravy:Smícháme mouku a sůl.Pak přidáme vejce a vodu či mléko zvlášť rozmíchané v jiné misce a tuto směs přidáme do osolené mouky.Přidáme tolik vody, abychom dosáhli žádané viskozity těsta, které budeme moci protlačit přes otvory našeho cedníku (- nejlépe cedníku s velkými otvory používaného pro přípravu halušek.)Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut odpočívat.Mezitím rozkrojíme cibuli na polovinu a každou polovinu nakrájíme na úzké proužky, které osmahneme na másle do světlehněda .Přivedeme k varu osolenou vodou ve větším hrnci.Těsto nalijeme do našeho cedníku s velkými otvory a plochou vařečkou je protlačujeme do vody.Když knedlíčky velikosti asi knoflíků vystoupí na povrch scedíme je na sítu.Na knedlíčky v misce a přidáme nastrouhaný sýr, posypeme je smaženou cibulí a podáváme.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME