Bramborové knedlíky plněné houbami se zelným salátem
(Z časopisu "Rytmus života", 2007, česká kuchyně)

Bramborový knedlík plněný houbami-foto zdrojSuroviny:
Na bramborové těsto:
  • 500 g brambor uvařených ve slupce
  • 1 vejce
  • 150 g krupice
  • kmín
  • 150 g hladké mouky
  • sůl
    Na houbovou náplň:
  • 250 g čerstvých hub, na menší kousky
  • 2 cibule, nadrobno
  • 4 lžíce sádla (příp. oleje)
  • 1 ks červeného a 1 ks zeleného paprikového lusku
  • mletý černý pepř
    Na zelný salát:
  • 400 g bílého zelí, na kostičky
  • 200 g mrkve, na kostičky
  • ocet
  • kmín
  • sůl podle chuti
  • cukr

    Postup přípravy:
    Příprava houbové náplně:
  • Kostičky zeleniny (mrkev, zelí) dáme vařit do vroucí vody s octem, kmínem, cukrem a solí.
  • Vody dáme tolik, aby všechno zelí bylo potopeno.
  • Po uvaření vodu nesléváme a zeleninu v ní necháme zchladnout.
  • Na jedné lžíci tuku necháme zesklovatět cibuli, přidáme nakrájené houby, kmín a podle chuti i sůl.
  • Před koncem dušení houbové náplně přidáme nakrájené papriky a vše opepříme.
  • Hotovou směs necháme zchladnout.
    Příprava bramborového těsta:
  • Oloupané vychladlé brambory nastrouháme, přidáme mouku, krupici a vejce.
  • Osolíme a těsto propracujeme až přestane lepit.
  • Z bramborového těsta vyválíme šišku a průměru asi 8 cm
    Příprava, plnění a vaření knedlíku:
  • Ze šišky nakrájíme kolečka, která mezi prsty roztáhneme a naplníme připravnou houbovou náplní.
  • Okraje placiček dobře uzavřeme a vytvarujeme dlaněmi knedlíky.
  • Knedlíky vhazujeme do vroucí osolené vody a vaříme 20-25 minut.
  • Uvařené knedlíky mastíme nejlépe sádlem (olejem), na kterém osmahneme cibulku.
  • Podáváme s výše uvedenou směsí zeleniny - zelným salátem.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]