Bramborové knedlíky plněné houbami se zelným salátem
(Z časopisu "Rytmus života", 2007, česká kuchyně)
Suroviny:
Na bramborové těsto:500 g brambor uvařených ve slupce1 vejce150 g krupicekmín150 g hladké moukysůl
Na houbovou náplň:250 g čerstvých hub, na menší kousky2 cibule, nadrobno4 lžíce sádla (příp. oleje)1 ks červeného a 1 ks zeleného paprikového luskumletý černý pepř
Na zelný salát:400 g bílého zelí, na kostičky200 g mrkve, na kostičkyocetkmínsůl podle chuticukr
Postup přípravy:
Příprava houbové náplně:Kostičky zeleniny (mrkev, zelí) dáme vařit do vroucí vody s octem, kmínem, cukrem a solí. Vody dáme tolik, aby všechno zelí bylo potopeno. Po uvaření vodu nesléváme a zeleninu v ní necháme zchladnout.Na jedné lžíci tuku necháme zesklovatět cibuli, přidáme nakrájené houby, kmín a podle chuti i sůl. Před koncem dušení houbové náplně přidáme nakrájené papriky a vše opepříme. Hotovou směs necháme zchladnout.
Příprava bramborového těsta:Oloupané vychladlé brambory nastrouháme, přidáme mouku, krupici a vejce.Osolíme a těsto propracujeme až přestane lepit. Z bramborového těsta vyválíme šišku a průměru asi 8 cm
Příprava, plnění a vaření knedlíku: Ze šišky nakrájíme kolečka, která mezi prsty roztáhneme a naplníme připravnou houbovou náplní. Okraje placiček dobře uzavřeme a vytvarujeme dlaněmi knedlíky. Knedlíky vhazujeme do vroucí osolené vody a vaříme 20-25 minut.Uvařené knedlíky mastíme nejlépe sádlem (olejem), na kterém osmahneme cibulku. Podáváme s výše uvedenou směsí zeleniny - zelným salátem.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME