Buabaspitzla
(Rose Marie Büchele: "Schwabisch kochen", GU - Grafe und Unzer, str. 50, 1998)
Buabaspitla - jsou tradičním jídlem Švábska a patří do skupiny špeclí (Spätzle & Co.) jako jsou např. - viz Buabaspitzla - Švábské špecle. V tomto případě jsou to protáhlé nočky z bramborového těsta, které jsou na koncích zašpičatělé do tvaru vzducholodě. Jsou nazývány také Schupfspitzla, Fingerspitzla nebo Kartofelnudeln, zkrátka česky šlížky.
BuabaspitzlaSuroviny:
  • 1 kg vařených brambor (od včera, máslovitý typ)
  • 150 g mouky
  • 1-2 vejce
  • sůl
  • tuk na smažení (přepuštěné máslo)Německá vzducholoď Zeppelin

    Postup přípravy:
  • Brambory rozmačkáme na kaši a smícháme s moukou, vajíčky a solí a uhněteme tuhé těsto.
  • Na pomoučené desce ručně vyválíme válečky tvaru slavné vzducholodě (zeppelinförmige) tj. na obou koncích zašpičatělé, my tomu říkáme na Moravě šlížky.
  • Tyto malé vzducholodě položíme na desce pěkněsrovnané vedle sebe.
  • Na velké pánvi na tuku při středním ohni je postupně - nedáváme jich na pánev moc - opečeme dozlatova.
  • Hotové buabaspitzle odložíme do mísy, zakryjeme a držíme na teplém místě, dokud nedoděláme celou várku.
  • Nočky ve tvaru vzducholodě známého "Zeppelinu" jíme samotné se salátem jako vedlejší jídlo, nebo ho využijeme jako přílohu k hlavnímu jídlu.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]