Slovenské halušky
Slovenské halušky - jsou gurmánský pojem spojený se slovenskou kuchyní. Jejich postup přípravy se na v této zemi dědil z generace na generaci. To je také důvod, proč se zde setkáváme v různých lokalitách s odlišnou recepturou pokrmu. Někde je připravují z mouky (jako naše noky), jinde převažuje kombinace nejčastěji polohrubé mouky a syrových brambor v poměru 1 : 3 až 1 : 1 hmot. Na potulkách Slovenskem můžeme narazit i na jejich kynutou variantu nebo smažené halušky z krupice. Tento tradiční pokrm vycházel z místně dostupných surovin - na jihu byly vařeny z mouky a v horských oblastech nebo tam, kde byla mouka drahá bylo těsto nastaveno brambory. Pro mně se pokrm "slovenské halušky" spojuje výhradně s brynzou. Pokud jsou podávány se zelím jsou to pro mně již střapačky, podávají-li se s houbami, koprem, kousky uzeného dostávají se do kategorie nočků.
Slovenské halušky ze syrových brambor
(Bábinčiny výpisky receptů, Kyjov, Jižní Morava, 1955, slovenská kuchyně)
Suroviny:
  • 500 g syrových brambor
  • 1 vařený brambor
  • polohrubá mouka podle potřeby
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • sůl
  • brynza
  • slanina nebo špek

    Postup přípravy:
  • Brambory nastrouháme na nejjemnějším struhadle, přidáme vařený strouhaný brambor, škrob, mouku a vypracujeme těsto hustší konzistence.
  • Lžičkou nebo nožem tvoříme halušky, které vaříme v osolené vodě asi 8 - 10 minut.
  • Scedíme, ješčtěb v sítku přelijeme horkou vodou, přidáme brynzu a osmažený špek a nebo slaninu.

    Halušky s brynzou
    (Zdenka Bacúšanová: "Chatař a chalupář", číslo 10, str 42, 1996, slovenská kuchyně a maďarská kuchyně)
    Suroviny:
  • 750 g syrových brambor
  • 250 g hladké mouky nebo 1 : 1 hladká s polohrubou
  • sůl
  • 250 g brynzy
  • 100 g slaniny nebo domácího špeku


  • Postup přípravy:
  • Brambory nastrouháme na jemném struhadle jako na bramborák, přidáme sůl, mouku a zamícháme.
  • Těsto protlačíme přes síto na halušky nebo nasekáme na prkýnku a shazujeme do vroucí osolené vody.
  • Můžeme je vykrajovat lžičkou namočenou ve vroucí vodě, nebo je odkrajovat nožem z prkénka, případně je protlačovat do vroucí vody skrze speciální haluškové síto.
  • Vaříme asi 4-5 minut, tj. až halušky vyplavou na povrch vody - to jsou již uvařené.
  • Buď je scedíme a propláchneme studenou vodou, abychom je zbavili slizkosti, nebo je vytahujeme dírovanou vařečkou případně naběračkou.
  • V teplé míse, případně rovnou v hrnci, je dobře promícháme s brynzou, která se na horkých haluškách rozpustí.
  • Na talířích je ještě sypeme rozškvařenou, na kostičky nakrájenou, slaninou nebo dle chuti čerstvou petrželkou.
  • Místo brynzy můžeme použít i netučný tvaroh a kořenit koprem ("Halušky s tvarohem a koprem").
  • Brynza je u nás někdy již k sehnání i ve velmi malých obchůdcích od soukromých dodavatelů pěstujících ovce.

    Našel jsem ještě jeden osvědčený a trochu vylepšený recept v pozůstalosti naší kyjovské bábinky, který navíc obsahuje škrobovou moučku a vařený brambor.

    Odkaz na další recept v DDK
  • Slovenské brynzové halušky

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]