Chlupaté knedlíky s cibulkou a kyselým zelím (Oldřich Dufek, Antonin Pilar: "Jak se u nás vaří", Sešity domácího hospodaření sv. 192, Práce Praha, 1980) Suroviny:
500 g oloupaných syrových brambor
200 g uvařených, vychladlých a oloupaných brambor
250 g hrubé mouky
1 vejce
sůl
60 g sádla
1 cibule Příloha: sterilované zelí nebo kysané zelí
Postup přípravy:
Syrové brambory jemně nastrouháme a necháme chvíli stát, aby pustily vodu.
Pak je ocedíme a necháme okapat.
Přidáme k nim jemně nastrouhané vařené brambory, vejce a sůl, a za stálého míchání také mouku.
Z těsta vytvarujeme lžící knedlíky a zaváříme je do vařící vody.
Po zavaření je opatrně nadzvedneme vařečkou, aby se nepřichytly ke dnu.
Vaříme je zvolna 10-12 minut a uvařené knedlíky po vyjmutí z hrnce necháme okapat, omastíme sádlem a osmaženou cibulkou.
Podáváme se sterilovaným nebo kysaným zelím. nahoru
Chlupaté knedlíky zapečené se slaninou a cibulkou (Prima vařečka" TV Prima, srpen 2000)
Suroviny: Na těsto:
500 g oloupaných syrových brambor
2 vejce
250 g hrubé mouky
sůl
olej
Na zapečení:
100 g sýra goudy
100 g prorostlé slaniny
1 římský salát (nebo čínské zelí)
400 ml smetany
3 vejce
pepř
muškátový oříšek
svazek pažitky
2 lžíce nasekané cibulky
Postup přípravy:
Oloupané brambory nastrouháme, slijeme vodu a do brambor přidáme vejce, sůl, postupně prosetou mouku a umícháme hladké těsto.
Namočenou polévkovou lžící vykrajujeme z těsta vejčité nočky a vaříme je 10 až 15 minut v osolené vodě.
Potom je vyjmeme a necháme okapat a promastíme mírně olejem.
Sýr mezitím nastrouháme nahrubo, slaninu nakrájíme na kostičky.
Formu nejprve vyložíme nakrájeným nebo natrhaným salátem.
Pak smícháme vejce se smetanou a směs okořeníme pepřem a muškátovým oříškem.
Na salát poklademe uvařené knedlíčky, přelijeme smetanou s vejci, zasypeme sýrem a pokladem slaninou.
V troubě zapečeme během asi 40 minut při 200 °C.
Již zapečené knedlíky před podáváním posypeme smaženou cibulkou a nasekanou pažitkou. nahoru Na obsah kapitoly